Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Klaus Peter Keller i sin nyanskaffet plott i vinmarken Kirchspiel som kalles liebesnest. Oppkalt etter den lille bunkeren der, fylt av inngraverte kjærlighetserklæringer.

Klaus Peter Keller i sin nyanskaffet plott i vinmarken Kirchspiel som kalles liebesnest. Oppkalt etter den lille bunkeren der, fylt av inngraverte kjærlighetserklæringer.

Kellers magiske år

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Klaus Peter Keller har laget sin beste årgang så langt, men vinene må du se langt etter her i Norge.

Etter at Keller fikk 100 poeng for sin kultvin G-Max i det britiske vinmagasinet Decanter, som den første tørre tyske riesling noensinne, har flaskene hans flydd ut til betalingsvillige briter og amerikanere. Skulle man likevel være så heldig å komme over flaskene på det internasjonale markedet så kan det være unik mulighet.

For på Polets spesialbutikker ble det bare lansert én vin fra Keller i mars, mens to av hans andre Grosses Gewachs viner, Kirchspiel og Hubacher ble lansert i Polets bestillingsutvalg rett før jul. Ser man bort fra enklere viner som limestone, riesling trocken og von der fels, er det fint lite annet fra Keller på det norske markedet.

Den ferske 2015-årgangen avslører en årgang som leverte en usedvanlig ren og pur søt frukt med en tilhørende spenstig syre og en nydelig konsentrasjon i de søte vinene.

- Det som var ekstraordinært og fantastisk med 2015 var at årgangen leverte så friske og sunne druer at vi fikk sødme og syre, men ikke botrytis, kan vinprodusent Klaus Peter Keller fortelle.

Klaus Peter Kellers parsell i vinmarken Hipping i Nierstein er stupbratt. 

Klaus Peter Kellers parsell i vinmarken Hipping i Nierstein er stupbratt. 

Krysstallklare armoaer

- Den første delen av 2015 var det veldig tørr, noe som resulterte i tykt drueskall, og utrolig friske og rene druer, sier Keller.

- I tillegg gav årgangen oss høy syre og krystallklare aromaer, min far mener 2015 er bedre enn den legendariske 1971-årgangen. Og sjelden har jeg sett bedre most i kjelleren, enn det jeg gjorde i fjor.

Selv laget han fire forskjellige trockenbeerenauslese i 2015, noe som er ganske så ekstraordinært. Disse er blitt svært ettertraktet, og kommer nok neppe til Norge.

- Et godt eksempel på årgangens kvalitet og presisjon er at det er første gang vinmarken Hipping har laget en trockenbeerenauslese på 115 år. Sist gang var i 1900.

Burgunderfrelst

Som nyutdannet ved den prestisjetunge ønologskolen i Geisenheim, jobbet Keller en periode i Burgund. Han og kona Julia overtok familiens vingård i 2001. Familiens vinhistorie strekker seg tilbake til 1700-tallet. I dag er det fire generasjoner i sving på gården, men det er Klaus Peter som har gjort vinene kjent for verden.

Keller er kjent for sine stramme og tørre rieslinger fra de beste vinmarkene i området, i tillegg lager han noen av Tysklands beste søte rieslinger. Den noe beryktede og masseproduserende Rheinhessen har dermed fått et brått løft. Keller har også laget vidunderlige rødviner av Pinot Noir under navnet Felix siden 1998, inspirert av Burgund. Disse blir i dag utelukkende solgt på auksjon i Tyskland.
– Egentlig vil jeg lage viner som Armand Rousseau eller DRC i Burgund, og jeg gir meg ikke før jeg er så nær, så nær, sier en beskjeden Klaus Peter Keller.

Inspirasjonen fra Burgund er lett å smake hos Keller. Lang skallkontakt, lavt utbytte, finesse og eleganse preger vinene hans, noe som skiller ham fra naboene og putter han på toppen av hierarkiet i Rheinhessen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.