Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Alt i boks. Ikke alt som tappes på papp, er dårlig vin. Nordmenn liker vin på boks, men det er viktig at den er fersk.

Alt i boks. Ikke alt som tappes på papp, er dårlig vin. Nordmenn liker vin på boks, men det er viktig at den er fersk.

Den beste pappvinen til påsken

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Hvorfor drikke dårlig vin på boks når det finnes gode?

Pappvin, kartong, boks og bib. Kjært barn har mange navn. Helt siden den første kartongvinen så dagens lys på Vinmonopolet i 1987, har vi trykket dem til vårt bryst. Årsaken? Tja, noen synes den er lettere å pakke i bagasjen, noen synes det er greit å ikke se hvor mye de drikker, andre mener de får mer vin for pengene. Uansett grunn har det norske folk rundt 500 boksviner å velge mellom på Vinmonopolet. Vi har plukket ut 15 gode.

Fersktappet

Posetappet vin oksiderer raskere enn vin på glassflaske, også før posen åpnes. Uavhengig av om den er hvit eller rød, bør en vin på boks ha frisk fruktkarakter og karaktertrekk fra voksestedet.

Sjekk derfor boksen grundig for informasjon om når den er tappet. Er det over fire måneder siden den er tappet, bør du se etter en annen. Selv om flere er datomerket, finnes det i dag ikke krav til merking av tappedato, og informasjonen kan ligge skjult i et kryptisk lot-nummer. Spør i så fall de ansatte om hjelp.

Nordmenn elsker søte viner: Sukkerbombene på Vinmonopolet

Når bag-in-box-kategorien står for 60 prosent av totalsalget, er det kanskje på tide med krav til merking av tappedato, men husk at viner med åpenbare mangler, kan returneres.

Druevinnerne

Blant hvitvinene på papp finner vi høyest gjennomgående kvalitet i dem som er laget på aromatiske druer med god fruktkonsentrasjon og syrestruktur. Tørre rieslinger fra produsenter i Tyskland viser både druens aromatiske karakter og gir samtidig god friskhet, spesielt om de er fersktappede. Disse holder i tillegg lenge på friskheten og tåler flere uker i åpen tilstand i kjøleskapet.

Blant de røde er det barbera-druen som egner seg best på papp. Leskende, norditalienske barbera-varianter kan være gode å ha med seg på tur og fungerer godt som en allround-rødvin. Men skal du ha pappvinen som tilbehør til lam i påsken, velg gjerne Tajano eller Fenocchios Langhe Rosso.

Leser du saken i DNs app, kan du se de anbefalte vinene her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.