Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Brillat-Savarin og rødvin

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

En av få oster som faktisk passer til rødvin

Det er jo det vi egentlig vil. Sitte foran peisen med et stort glass rødvin i hånden og nyte en ostebit til. Dessverre er det sånn at de fleste oster smaker bittert og metallisk i møte med tanninene i rødvinen. Således er hvitvin i de fleste tilfeller et mye bedre valg.

Fakta: Brillat-Savarin

Fransk kumelkost
Oppfunnet av oste-affineur Henri Androuet i 1930.
Oppkalt etter feinschmecker og forfatter Anthelme Brillat-Savarin (1755–1826), som skrev «Smakens fysiologi».
Lages av pasteurisert kumelk tilsatt fløte, og lagres i tre til fire uker.
Ekstravagante utgaver fylt med trøffel fås kjøpt i trøffelsesongen.

Fakta: 90 Domaine du Pélican Arbois Trois Cépages 2015

Duft av villbringebær og mineraler, noe lukket. Fersk og delikat frukt på smak med slank kjerne og lette tanniner. Tørr utgang. Drikk nå til 2019.
Dom. du Pélican, Jura, Frankrike
316 kroner, 1102901, bestilling, Moestue Grape Selections

Men heldigvis finnes det noen unntak. Brillat-Savarin er et av dem. Denne berømte, kritthvite og kremete osten er en av de fyldigste på markedet, og har hele 75 prosent fett i tørrstoffet. Den ble oppfunnet i Paris' fornemste ostebutikk i 1930, og har i dag funnet veien til de fleste velassorterte ostedisker rundt om i Europa. Brillat-Savarin er skjør, og tåler ikke lang lagring. Da mister den sin delikate smak, og får raskt en lite hyggelig duft.

Det høye fettinnholdet er en av grunnene til at osten passer utmerket til lette og delikate rødviner med en frisk syre. Ostens perfekte følgesvenn er en klassisk rødvin laget av en blanding av druene Pinot Noir, Trousseau og Poulsard. Trois Cépages fra Domaine du Pélican fra Jura, som eies av burgundprodusenten d'Angerville, har akkurat den friskheten og saftigheten som skal til. I tillegg til lekre og florlette tanniner.(Vilkår)