Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Konserndirektør for vin, Thomas Patay, har sagt opp sin stilling i Arcus.

Konserndirektør for vin, Thomas Patay, har sagt opp sin stilling i Arcus.

Vintopp forlater børsnoterte Arcus

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Konserndirektøren for vin forlater Norges største vinimportør.

— Nå vil jeg gjøre noe annet, sier Thomas Patay, konserndirektør for vin i det børsnoterte selskapet Arcus, som er Norges største importør av vin. Styret i børsnoterte Arcus ble informert om Patays oppsigelse i går.

— Jeg har vært i Arcus i snart 11 år, og vil forlate skuta med flagget til topps. Vi har hatt et vidunderlig år så langt, men jeg har lyst å jobbe tettere med leverandørene og ikke bare sitte på toppen.

Patay innrømmer at kan kommer til å holde seg i vinbransjen når hans et år lange karantenetid er over.

Størst i Norge

Arcus ble skilt ut av Vinmonopolet på slutten av 90-tallet. Etter overtagelsen av Aalborg-akevittene og Gammel Dansk i 2013 har Arcus vært den største brennevinsprodusenten i Norge, og den største produsenten av akevitt i verden. Arcus er også den største importøren av vin i Norge. Stein Erik Hagens selskap Canica sitter med rett i overkant av 40 prosent av aksjene i Arcus, som gikk på børs 1.desember 2016. I forkant av børsnoteringen ble verdien på selskapet satt til 2 milliarder. I dag er markedsverdien satt til 2,98 milliarder.
– Vin står for nærmere 60 prosent av omsetningen i konsernet, og per Q2 hadde hele vår vinvirksomhet i Norden en organisk vekst på 7,2 prosent. Vingruppen i Norge sto i 2017 for rundt 18 prosent av omsetningen i Arcus ASA, sier konsernsjef i Arcus Kenneth Hamnes.

– Var det uventet at Patay valgte å si opp nå?

– Det er sikkert noen som er overrasket, men etter å ha jobbet i Vingruppen og Arcus i 11 år er det kanskje ikke unaturlig at Thomas på et tidspunkt ønsket å gjøre noe nytt. Thomas og hans team har vært svært dyktige til å utvikle Vingruppen. Selskapet er i dag klar markedsleder med god vekst, og har en kompetent og sterk organisasjon, sier Hamnes.

– Har det vært et ønske fra Styret at man skulle bytte den ledende posisjonen? Eller et ønske fra Canica etter oppkjøpet i juli i år?

– Nei, det har det ikke svarer Hamnes.

Konsernsjef Kenneth Hamnes har allerede funnet Thomas Patays etterfølger i Arcus.

Konsernsjef Kenneth Hamnes har allerede funnet Thomas Patays etterfølger i Arcus.

Beholder aksjene

– Det har vært fantastisk moro å være med å bygge opp en så stor gruppe. Vi har jo vokst som bare det, sier Patay som skal være i Arcus i ytterligere tre måneder for å bistå konsernsjef Kenneth Hamnes og Patays egen arvtager Eirik Andersen.

– Eirik Andersen har 14 års erfaring fra Vinmonopolet, senest som markeds- og innkjøpssjef. De siste 2,5 årene har han vært adm. dir. i Symposium Wines AS, det nest største selskapet i Vingruppen, og levert meget gode resultater. Han kan mye om vinbransjen og har kommersiell teft. For Eirik og teamet blir de viktigste oppgavene å videreføre selskapets strategi og sørge for å jobbe hver eneste dag med å gjøre en best mulig jobb, sier Hamnes og legger til at han er stolte av at selskapet har gode kandidater internt som kan rykke opp til en sånn stilling.

– Men selv om jeg nå har sagt opp vil jeg sitte på mine aksjer i Arcus, det tror jeg kan være lurt i fremtiden, sier Patay.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.