Boligprisene var uendret i desember sammenliknet med november, viser boligprisstatistikken som er utarbeidet av analysesbyrået Pöyry på vegne av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF).

Korrigert for sesongvariasjoner steg likevel prisene 1,7 prosent i forhold til november (se forkl#229 i tabell).

- Sterkere enn forventet
Det vil si at den underliggende prisutviklingen er klart positiv, i en måned hvor det vanligvis er stille i boligmarkedet.

Prisene er nå 8,8 prosent høyere enn i desember 2011.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris er nå 30.200 kroner. Da boligprisene var på det laveste etter finanskrisen, bunnet boligprisene ut i desember 2008 med en kvadratmeterpris på 21.000 kroner.

- Desembertallene var sterkere enn forventet. Dette kan skyldes at unormalt få objekter ble lagt ut for salg denne måneden, slik at det lave tilbudet begrenset prisnedgangen som normalt kjennetegner denne måneden, sier nestleder Leif J. Laugen i EFF.

Slik har boligprisene steget de siste tre årene:

2012: +7,7%
2011: + 9,0%
2010: + 8,3%

Fortsatt sterk prisvekst
- Etter en meget sterk boligprisvekst første halvår 2012, har prisene vist svakt fallende tendens siden august. Vi venter en positiv, men mer moderat utvikling i 2013 enn de tre siste årene, sier Laugen.

EFF venter en moderat prisvekst på 4-6 prosent fra 2012 til 2013, og mener mange av de grunnleggende forutsetningene for fortsatt sterk prisvekst er til stede ved inngangen til 2013.

– Imidlertid er boligprisene og dermed husholdningenes gjeld på et rekordhøyt nivå når man sammenligner med inntektsnivået. Norske finansmyndigheter har uttrykt bekymring for økt samfunnsøkonomisk sårbarhet som følge av denne gjeldsoppbyggingen. Eff venter at myndighetene i 2013 vil gjennomføre tiltak overfor finansinstitusjonene for å dempe denne risikoen. Dette kan i så fall bidra til at boliglånsrentene isolert sett stiger og at etterspørselspresset i boligmarkedet dermed dempes noe, sier Laugen.

- Selvforsterkende prisstigning
- Høy aktivitet i næringslivet og dermed stor trygghet for fremtidige inntekter, sterk inntektsvekst og forventninger om lave renter i lang tid fremover har medført stor etterspørsel og press på prisene, sier Laugen.

Han ser heller ikke bort fra at en så sterk og lang oppgangsperiode hvor prisene har steget kontinuerlig siden desember 2008, i seg selv virker selvforsterkende på prisutviklingen.

Laugen mener det er uheldig hvis mange av aktørene i boligmarkedet legger ytterligere prisstigning til grunn for sin investeringsbeslutning:

- Dette kan være kimen til et større fall frem i tid, sier Laugen.

Leiligheter har steget nesten dobbelt så mye som eneboliger det siste året.

Prisene endret seg ulikt for de forskjellige boligtypene fra november til desember:

Gjennomsnittlig formidlingstid for boliger omsatt i desember var 35 dager. Det er 9 dager mer enn november 2012, og 1 dag mer enn i desember 2011.

Formidlingstiden er definert som tiden fra siste gang en bolig ble annonsert for salg på Finn.no til den registreres som solgt.



Nå ligger det 7492 boliger på Finn.no mot 10.511 boliger foregående måned. I desember 2011 lå det 8495 boliger på Finn.no.

I desember ble det formidlet 2369 boliger, mot 6727 boliger i november (novembertallene er revidert opp fra 6046).

Statistikken er produsert 2-3 dager før månedsslutt. Antall formidlede boliger pleier å stige rundt 15 prosent når statistikken revideres måneden etter. Legges dette til grunn ble det trolig formidlet rundt 2724 boliger i desember.

Les også:
Sjekk boligprisene der du bor
Nå bremser boligprisveksten
Nå venter de på januar
Leiligheter drar fra i prisgaloppen
Slik blir renten om fem år (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.