Bare 23 prosent av studentene svarer i en undersøkelse at de har lyst på mer ubetalt i måneden fra Lånekassen. Dobbelt så mange svarer at de er negative til dette.

Det er nemlig én hake ved forslaget.

Studentene ble bedt om å ta stilling til et forslag der de får mer studielån, men ikke mer stipend.

– Statssekretær Bjørn Haugstad i Kunnskapsdepartementet luftet dette forslaget for oss på et samskipnadsmøte, om studentene kunne vært interessert i å få mer lån og øke den umiddelbare kjøpekraften – mot at man må betale tilbake mer etter utdannelsen. Vi visste ikke hva studentene tenkte om dette, så vi stilte spørsmålet for å se. Svarene er veldig klare, sier leder Anders Kvernmo Langset i Norsk studentorganisasjon (NSO).

Les også: – En student vil ikke kunne leve «normalt»

- Nok studielån som det er

Av 1000 spurte studenter var 44 prosent uenige i forslaget om økt studielån. 23 prosent syntes det var en god idé. Resten har svart «vet ikke» eller «både og». Undersøkelsen ble gjennomført av Sentio, på vegne av NSO og Universitas.

– Når studentene sier nei til mer penger, betyr det at de ikke har det så ille som dere skal ha det til?

– Vi tror ikke det. Vi tror det handler mer om at man vet at man får mer studielån. Etter en mastergrad sitter man igjen med rundt 320.000 kroner i lån i dag, det er nok. Mer studielån ville vært en billig måte for regjeringen å gi studentene mer penger, men undersøkelsen vår viser at dette er en løsning studentene ikke ville tatt imot.

Vil ha samme stipendandel

En norsk student får i dag 97.850 kroner i året fra Lånekassen, fordelt over ti måneder. 40 prosent av dette blir omgjort til stipend hvis man består eksamen. Resten må betales tilbake etter at vitnemålet er i boks.

– Undersøkelsen vår viser at studentene er fornøyde med hvordan studiestøtten er innrettet, men at den er for liten i lengde og størrelse, sier Kvernmo Langset.

I undersøkelsen har de nemlig også spurt studentene hvilke tre studentsaker de mener er viktigst. Her havner «økt studiestøtte» og «11 måneders studiestøtte» på topp, sammen med kravet om flere studentboliger.

Les også på DN.no:

Ron (80) solgte 10 prosent av Apple for 800 dollar

- Vi er midt oppe i et historisk eksperiment som verden aldri har sett maken til

Vil helst ansette gravide dnPlus (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.