Onsdag gjestet Mæland NHOs årskonferanse i Operaen i Oslo. Konferansen har i år har fått tittelen ”Læringslivet”. NHO vil ha endringer på alle nivåer av læringssystemet, fra barnehage til arbeidsliv. Sjefen for hovedorganisasjonen, Kristin Skogen Lund, har flere ganger uttalt at norske ungdommer har for mange utdanningsvalg. Det har næringsministeren bitt seg merke i.

- Vi kan ikke lenger bare måle antallet vi utdanner. Vi er nødt til å til å diskutere kvaliteten, sier Mæland, som understreker at spørsmålet egentlig er kunnskapsministerens beite.

- Jeg er for valgmuligheter, men det er klart at hvis det betyr vi blir dårligere på flere utdanninger, er vi nødt til å se på det. Jeg tar næringslivets innspill på alvor, sier hun.

-Begge deler
Mæland mener onsdagens diskusjoner er svært relevante.

- Å satse på kunnskap er noe av det viktigste vi gjør politisk, sier hun.

Mange av konferansedeltakerne har vært opptatt av at økt kompetanse ikke nødvendigvis er nok for å sikre norsk næringsliv. Mer moderate lønnsoppgjør enn det vi har sett de siste årene er en forutsetning, ifølge flere næringslivsledere.

- Når vi ikke kan konkurrere på pris, må vi være en kunnskapsnasjon. Samtidig er vi nødt til å også tenke gjennom kostnadsbildet. Vi vet at vi er et høykostnadsland. Vi lever i en global virkelighet og vi har en todelt økonomi som selvsagt gjør det krevende, sier Mæland.

- Jeg oppfatter at alle parter derfor oppfordrer til et moderat oppgjør, legger hun til.

Råd til ungdom
På NHO-konferansen er det også mye snakk om viktigheten av at ungdom satser på realfag. Slike råd vil Mæland være forsiktig med å komme med.

- At du gjør noe du har lyst til å gjøre, tror jeg er en viktig forutsetning for å lykkes. Jeg ser at veldig mange oppfordrer folk til å tenke praktisk, å se på hva vi har behov for. Mitt personlige råd er imidlertid å satse på det du har lyst på. Du skal tilbringe så mye tid med dette, både på å studere og på å jobbe, sier næringsministeren, som selv er utdannet jurist.

Les mer fra NHOs årskonferanse:

Sentralbanksjef Øystein Olsen: - Lønnsnivået kommer til å holde seg høyt

Statoilsjef Helge Lund: - Lønnsoppgjøret blir viktig

<b>Hydro-sjefen frykter norske lønninger</b>

- Min visjon er å gjøre læreryrket til et drømmeyrke

Vil gi realfagsstudenter mer stipend

Nå er Norges maktelite samlet

Alt om NHOs årskonferanse (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.