-Å skulle bore i Arktis er kontroversielt. Vi kan ikke gå inn i dette området før den riktige teknologien er på plass, og den teknologien må være betydelig mye bedre enn den er i Nordsjøen, fastslår svenske Sophie Davidsson (25).

Ni studenter fra fire land
I syv uker har masterstudenten fra Lunds Tekniske Høyskole jobbet med prosjektet Drilling in the Arctic, på oppdrag fra Det Norske Veritas (DNV). Ni andre håndplukkede studenter fra Sverige, Norge, Kina og Kazakhstan har deltatt i prosjektet. Hovedmål har vært å utvikle et helhetlig konsept for boring i området utenfor nordøstkysten av Grønland.

- Det kjennes veldig bra å få lov til å jobbe med ett prosjekt i løpet av hele sommeren. Det blir veldig intensivt, og man får muligheten til å lære veldig mye fra alle de andre studentene, forklarer Davidsson, som har bakgrunn fra økosystemteknikk og nå tar en master i risk management.

Les også: Studenter gir spenstigere ideer

220 søkere
Dette er fjerde året DNV arrangerer et eget sommerprosjekt for studenter i avsluttende år av masterstudiet. Riften om plassene er stor.
- I år hadde vi mer enn 220 søkere. Temaet for årets sommerprosjekt, drilling in the Artic, var klart i forkant av rekrutteringen. Vi forsøkte å finne riktige personer med hensyn til kompetanse. Spredning av kjønn ble også vektlagt, opplyser prosjektleder Sofia Andersson.

Det ferdige konseptet, som studentene har kalt Allu etter den grønlandske oversettelsen av “hull i isen”, er en presentasjon av hvordan man kan drive utvikling og boring i Arktis, med et risikonivå tilsvarende Nordsjøen.

 


Friskt blod skal gi friske ideer
Studentene stod relativt fritt med hensyn til hvordan de ønsket å løse prosjektet. De to første ukene gikk med til teambuilding. Deretter fulgte en uke med forelesninger fra ulike aktører i DNV.

- Gjennom forelesningene fikk vi en introduksjon til prosjektet. Etter dette fikk vi veldig frie tøyler. Meningen er at vi skal tenke utenfor boksen og spille inn nye ideer, forklarer Sophie Davidsson.

Noe av poenget med sommerprosjektet er at studentene i liten grad skal være begrenset av etablerte fremgangsmetoder og teknikk.

- Vi ønsket å få inn nye, friske ideer, og ikke være bundet til dagens industri. Derfor passet det veldig bra å invitere studenter til et konseptprosjekt som dette, sier prosjektleder Sofia Andersson til DN.no.

Kan få tilbud om jobb
Norske Sarah Martin (24) har økonomibakgrunn og tar for tiden en master i management ved HEC Paris. I DNVs arktisprosjekt har hun hovedsakelig jobbet med synergien mellom selskap og stakeholders.

- Det å gjøre et slikt prosjekt for DNV, og ikke for et oljeselskap, er en mulighet til å gi en objektiv vurdering av hvorvidt man kan gå inn i Arktis eller ikke. Vi har vært veldig opptatt av dette hele veien. Vi ønsket ikke å stå der oppe og si noe vi ikke kunne stå inne for, sier Martin, som kunne tenke seg en karriere i DNV.

Tidligere har mellom tre og fire av sommerstudentene fått tilbud om fast jobb i konsernet.

- Bare i kraft av å ha blitt valgt ut til dette prosjektet, viser disse kandidatene at de utgjør creme de la creme av studentmassen. Jeg kommer til å gi dem mine varmeste anbefalinger når det gjelder rekruttering til fremtidige stillinger i DNV, sier prosjektleder Sofia Andersson.

 

Flere saker fra DN Talent:

Bueskyting og refleksjon til 100.000 kr

Kan Youtube gi denne mannen et sted å bo?

80 % vurderer jobbsøkernes EQ (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.