Overvekt og fedme blant barn er et økende problem verden over. Og i Norge sliter omtrent hver femte åtteåring med overvekt eller fedme.

Nøkkelen til å gi barna bedre helse, er at de spiser mer næringsrik mat som frukt og grønnsaker, og mindre «tomme kalorier» som i godterier, boller og brus. Det er også viktig at de får gode matopplevelser, aller helst fra spedbarnsalder, ifølge forsker og ernæringsfysiolog Elisabeth Lind Melbye ved Universitetet i Stavanger.

- Det aller viktigste er å legge fysisk til rette for at barna kan spise sunt. At det finnes sunn mat, frukt og grønnsaker i kjøleskapet, men også på bordet og benken, slik at barna kan se det, og gjerne oppdelt. Frukt og grønnsaker må være tilgjengelig i huset, men på en slik måte at ungene lett får tak i det, sier Melbye, som har forsket på hva som fungerer, og hva som ikke fungerer, når foreldre skal lære barna gode matopplevelser.

- Spesielt viktig er det at foreldrene er gode rollemodeller for barna. Det nytter ikke å si «se her jeg har skåret opp frukt og grønsaker til deg», om du aldri spiser det selv. Da er det ikke sikkert at barna heller vil spise det, sier Melbye.

Der foreldrene eksplisitt oppmuntret barna sine til å spise mer frukt og grønt, spiste de også mer frukt og grønt. Samtidig er det viktig å ikke være altfor streng på hva barna får spise og ikke. Forskningen, som er gjort da Melbye var stipendiat ved Norsk Hotellhøyskole, viser at der foreldrene var altfor strenge, spiste barna faktisk mindre sunt.

Det er alfa og omega hvilken mat som er tilgjengelig i hjemmet, ifølge forskeren. Derfor er det viktig å ha de «riktige tingene» i kjøleskapet. Det er det samme som med snop og godteri. Dersom man ikke har det tilgjengelig i huset, så spiser man det ikke.

- Noen steder finnes det tiltak i regi av kommunene, men det er ofte når ungene allerede har blitt overvektige, sier hun.

Melbye mener at kursing i mat og ernæring til alle foreldre kunne vært lurt for å forebygge fedme og overvekt, der foreldrene kunne fått tips og praktisk kunnskap om hvordan det kan bli lettere å få sunne matvaner til å fungere i hverdagen.

Som sitt viktigste råd mener Melbye at barna må bli kjent med ny mat tidlig.

- La de minste barna ta og lukte på maten, og gjerne også «grise» litt med den. De må bli kjent med ny mat tidlig, jo før jo heller. Dette kan de gjøre selv om de fortsatt er spedbarn. Det viktigste at de får erf#229 fra forskjellige smaker og konsistenser. Da vil de være mer mottagelige for flere smaker senere, sier Melbye, .

Les mer om forskningen her.

Slik skaper du gode matopplevelser for barna:

  • Tilby barna ulike typer mat fra de er små, og la dem ta og kjenne på maten.
  • Tilby barna ny mat flere ganger og be dem smake
  • Snakk om maten og hva den smaker
  • Snakk om hvordan sunn mat er bra for kroppen
  • Ha alltid sunn mat tilgjengelig og synlig for barna i hjemmet
  • Oppmuntre barna til å spise sunn mat
  • Vær tydelige og gode oppdragere, også når det gjelder mat
  • Ikke bruk mat som belønning eller trøst
  • Bestem hva barna skal spise, men la barna bestemme hvor mye de vil spise
  • Gjør familiemåltidet til et høydepunkt i hverdagen for hele familien
  • Tilby barnet en håndfull frukt eller grønt til hvert måltid
  • La godteri være lov på lørdager og til fest

DN Talent bringer hver uke nytt fra akademia. Her kan du finne linker til ny forskning, spennende forelesninger og igangsatte prosjekter. Har du tips til noe som burde være her, send mail til journalist Anna Werenskjold.



samarbeid mellom EU og superdatamaskinsenteret i Tianjin i KinaEn teskje er nok til en analyseherforskningen som foregår ved de ulike instituttenehistoriske kjemikalier med uviss fremtidTidlig diagnose kan legge grunnlaget for effektiv behandlingnyansere debatten om oppdrettslaks og skape dialog mellom frontenebruker teknologi til å utvide virkelighetenHvilke andre kvaliteter har den?alle har et høyt innhold av omega-6.herett av tre dødsfall blant norske kvinner er relatert til røykingherherNæringen trenger et kompetanseløftHer kan du laste ned første utgavehermer effektivitet og mindre teknologiteam som bruker mye tid til planlegging fungerer betydelig bedre enn team som ikke gjør detteher

Tidligere forskningsnyheter finner du her:
Mot en ny arabisk vår?
Toppledere får fortsette etter konkurser
Styr unna farlige ledere
Er demokratiet i Europa i ferd med å ryke?
Kvinnelige studenter lyver mer
Tjener mer penger med snille sjefer
Krystaller kan redde klimaet
Velger luksushytter fremfor utedo
Lar studenter forske i lab til kvart milliard
Klimagass forvirrer fisk
Forsker på problematisk terrorlovgiving
Slik er nordmenn når de møter domstolen
Sexy i stiletter, uten skader
Er samfunnskritikk mer slagkraftig hvis den kommer fra veltrente folk?
Kritikken står svakt hos universitetene
Trøfler for 30.000,- per kilo (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.