Mobilt bredbånd er i ferd med å ta fullstendig av.

- Vi står nå foran samme type eksplosive utvikling som da gsm-mobilene kom på 90-tallet, mener teleanalytiker Tore Aarønøs.

Mobilt bredbånd kan på rekordfart gå fra luksusprodukt til ”livsviktig” allemannseie, og like viktig som mobilen for mange typer business.

Muligheten for bredbånd nesten over alt er svært fristende, men hvor reelt er dette egentlig?

Dagensit.no sin landsomfattende test viser at tilbudet er veldig bra, men opplevelsen kan varierer enormt mellom leverandørene og fra sted til sted. Og operatørenes dekningskart forteller slett ikke hele sannheten. Får du imponerende bredbånd, sirup eller null dekning?

Sjekk våre dekningskart
Når du har overbevist sjefen om å la deg jobbe fra hytta bør du helst kunne stole på at du har en stabil og rask linje. Mobilt bredbånd er noe man fort blir avhengig av når man først kommer i gang.

For et år siden lovet Dagensit.no å kåre Norges beste mobile bredbånd. Vi begynte med å kåre en vinner i Oslo , og gikk videre til å teste i Trysil-området, på Sørlandet og i Bergen. Siden har vi vært fra Alta til Stavanger med mobilt bredbånd i bagasjen. Og etter rundt 500 målinger er vi klare til å kåre en Norgesmester.

Sjekk hvem som er best hvor i vår bredbåndskart: <b>bredbåndskart.</b>

Hvem er best?
Netcom tok tilsynelatende en tidlig ledelse i "turbo-3g" -kappløpet da de lanserte raskt mobilt bredbånd våren 2007. Nesten et halvt år senere kom Ice og Telenor på banen med turbo-fart.

Men vår test høsten 2007 avslørte at Netcom hadde satt utbyggingen av turbo-3g på vent. De fikk regelrett bank av Telenor, og ble også slått av Ice. De holdt ikke det reklamen lovet.

Netcom lovet å komme sterkt tilbake i 2008 – og det løftet har de holdt. Forbedringen er kraftig, men er den stor nok til å hamle opp med Telenor?

Spenningen rundt Telenor var i stor grad knyttet til om de ville klare å holde tempoet i nettet oppe når de fikk mange kunder å dele hastigheten på. Våre tester gjennom et helt år viser at Telenors nett tåler kundepresset overraskende godt.

Tabellen viser resultatene fra 57 teststeder; hvor hver operatør ga oss skikkelig bredbånd, brukbar hastighet og tregt internett eller ingen forbindelse (nedlasting):

Oversikten inkluderer kun steder der alle tre er testet. 22 Oslo-målinger fra 2007 er gjort på nytt den siste måneden, og de gamle er ikke med. Alle er testet to ganger per sted, så totalt er det foretatt rundt 500 målinger. Se hvor alle målingene er gjort i våre <b>bredbåndskart.</b>

Hvor bra er det?
Da mobilt internett først ble lansert var det svindyrt, tregt og svært vanskelig å bruke. Det siste året er alt dette forandret.

Telenor leverer over 1000 kb/s på litt over halvparten av stedene vi har testet. Dette regner som skikkelig mobilt bredbånd, og de fleste vil oppleve det som lystbetont å bruke. Hvis senker lista til 300 kb/s, som tilsvarer de første bredbåndslinjene fra rundt 2000, så passerer Telenor over hele 46 av 57 ganger.

Bare to steder klarte vi ikke å få til en måling, og det inkluderer testing dypt inne i bygninger og relativt langt ute på landet. Opplastingsmessig er de overlegne, med 46 av 57 målinger i vår høyeste kategori.

Telenor holder imponerende høy hastighet de fleste steder i byene, der flest ferdes. I tillegg er de sikrest når det gjelder å gi deg stabil dekning over alt. Du kommer deg også raskt og enkelt på nett, med gjennomgående svært få komplikasjoner.

Test av opplastingshastighet:

Fra syd til nord
Etter 500 målinger fra Oslo til Kristiansand, Stavanger, Bergen, Trondheim og opp til Alta er vi derfor klare til å kåre en vinner. Netcom har tatt innpå det siste året, men Telenor er best på mobilt bredbånd i Norge.

Hva skal du velge?
Seiren er klar nok, men likevel er det ikke helt selvsagt hva du bør velge, og det skyldes varierende pris og at en av aktørene kan gi bedre dekning akkurat der du vanligvis ferdes. Særlig gjelder dette hvis du har en hytte som du gjerne vil ha bredbånd på.

Sjekk hva det koster: Mobilt bredbånd er billigst

Les derfor våre konklusjoner om hver aktør, og sjekk vårt bredbåndskart. Send oss også dine målinger av mobilt bredbånd der du ferdes, så kan andre dra nytte av dine erf#229er: