– Jeg skjønner at mange voksne gruer seg til å gi barna egen mobil fordi de ikke føler at de behersker teknologien selv. I dag er det jo barna som kan dette best, så hvorfor ikke spørre dem hvordan man kan gjøre bruken trygg, sier Marius Halle.

Han er far til Felix (14) og Ella (6). Felix har hatt egen telefon siden han begynte på skolen, og Ella har eget nettbrett.

– Jeg tror det er sunt for barna å bli introdusert for dette tidlig, men trygghet krever engasjerte foreldre, mener Halle.

Felix har en Iphone med et rimelig abonnement. Han bruker aldri opp kvoten på ringeminutter, sms eller data.

– Jeg bruker stort sett telefonen på trådløsnettet hjemme. Jeg ser mye fotball, chatter med venner og spiller litt, sier Felix.

Bruker gavekort
Ella har ikke fått egen telefon ennå, men hun har et nettbrett hun kan se film og spille på. Nettbrettet er bare koblet til internett hjemme, og hun har en egen brukerkonto uten tilknytning til et kredittkort.



  • Telenor

· Familieabonnement
· Abonnement med kostnadskontroll
· Mobbefilter
· Sikkerhetspakke for barn med sperringer mot ulike tjenestetyper


  • Netcom

· Familieabonnement
· Abonnement med kostnadskontroll
· Sentralbordfunksjon (ett nummer – velg hvem du vil snakke med)
· Kan sperre mot ulike nummertyper


  • Tele2

· Familieabonnement
· Sperre mot dyre nummer og tjenester
· Kredittgrense


  • Chess

· Egne barneabonnement med sperrer
· Ungdomsabonnement med begrensninger
· Familieabonnement
Beløpsgrenser på innholdstjenester


  • Onecall

· Alle typer numre og innholdstjenester kan sperres eller begrenses for alle abonnement.

– Vi har lært henne forskjellen på gratis spill og spill som koster penger. Vil hun ha noe som koster, må hun spørre og så setter vi inn penger på brukerkontoen hennes, sier pappa Marius.

Videotelefoni med bestemor er også populært.

– Det var Ella som lærte bestemor å ringe med bilde, smiler Marius Halle.

Barna er ikke alltid ærlige
Familien på Bestum i Oslo bruker samtaler og gjensidig tillit i forhold til barnas bruk av mobil og nettbrett. Men mange foreldre føler ikke at de har kontroll uten innsyn i barnas mobilbruk.

– Jeg har lagt inn et spionprogram på pc-en til barna som kan ta bilde av skjermen hvert andre sekund, sier en pappa som ønsker å være anonym.





  • Flexispy

Sporer samtaler, sms, chat-programmer, surfelogg og posisjon. I tillegg kan man fra en pc eller en annen telefon aktivere mikrofonen på telefonen og avlytte omgivelsene til telefonen uten at brukeren merker det. Man kan også aktivere kameraet og ta bilder uten at det merkes.

Full pakke koster 349 dollar per år.


  • Mobile Spy

Stort sett samme funksjonalitet som Flexispy. Kan overvåke rundt 130 ulike apper og tjenester, inkludert fjernaktivering av mikrofon og kamera.

Koster fra 100 til 140 dollar per år.


  • MSpy

Brukervennlig system som sporer apper, logger og posisjon, men som ikke kan aktivere kamera og mikrofon.

Koster 39 euro per måned eller 119 euro for et år.


  • Mobilekids

Norskutviklet app (tidligere Bipper, Bipperkids) for sporing og overvåkning av barns mobil. Denne er ikke skjult på telefonen, men har funksjoner barna selv kan bruke som «vis meg veien hjem» og en trygghetsalarm. En gratisversjon med bare trygghetsalarmen er tilgjengelig.

Koster 60 dollar per år

Han mener mange tenåringer ikke klarer å være helt ærlige med foreldrene, uansett hvor engasjert man er.

– Ser man at et barn er stresset og spør hva det er får man ofte bare «ingenting» til svar. Det er i slike tilfeller jeg har sjekket meldingslogger og lignende, sier faren.

Han sier innsynet har hjulpet barna.

– Vi har blant annet avdekket mobbing som vi ikke fikk frem med dialog. Takket være meldingslogger kunne vi også dokumentere mobbingen overfor de foreldrene som nektet for at barna deres kunne være involvert, sier faren.

Han sier han har fortalt barna om hvilke verktøy han bruker og at han alltid sier fra når han sjekker. Ifølge faren er barna komfortable med løsningen.

– Vi har et godt forhold, sier faren.

Faren anbefaler også foreldre å bruke tidsur på nettet hjemme.

– Nettet vårt er stengt for ikke-relevante nettsider til leksene er unnagjort. Dette har hjulpet barna til å bli mer strukturerte, og nå trenger vi ikke følge med så nøye lenger, sier faren.

Grenser gir trygghet
- Det viktigste er at barna føler at de alltid kan gå til foreldrene om noe er ugreit, sier Pia Lang, leder for Trygg Bruk-prosjektet som koordineres av Medietilsynet.

Hun sier at enkelte barn kanskje trenger nærmere oppfølging enn andre, og at dette kan rettferdiggjøre en økt grad av overvåkning i perioder.

- Men pass på at man er ærlige med barna om hvilke virkemidler man bruker og når man har vært inne og kikket, sier Lang.

Risikoen med hemmelig overvåkning av barna er tap av tillit.

- Mange foreldre kan misforstå hva barna mener er lov for foreldrene å gjøre og ikke. Sett opp regler og forventninger sammen, sier Lang.

- Overvåkning er farlig
Sintef har også gjort mye forskning på dette området. De støtter Medietilsynets råd.

- Jeg liker ikke disse overvåkningsappene. Man skal ikke lene seg på teknologi i barneoppdragelsen. Foreldre bør heller skape tillit og fornuft i barna, sier seniorforsker Petter B. Brandtzæg i Sintef.

Han mener langtidsvirkningene av overvåking er uheldige.

- Barna bør ikke vokse opp under et regime hvor overvåkning er det normale og et greit virkemiddel. Det vil kunne skade dem i arbeidslivet, sier Brandtzæg.

- Hva slags telefon anbefaler dere å gi til barna?

- Det spiller ingen rolle hva vi anbefaler, de aller fleste får Iphone uansett. Det hjelper ikke å sette seg på bakbena, man må heller prøve å sette seg inn i det, sier Brandtzæg.

  • Samsung Galaxy S III Mini

En krympet utgave av fjorårets mest solgte telefon i Norge. Bra med ytelse, bra kamera, men hendig størrelse med fire tommers skjerm. Bruker Android 4.1. Pris fra 2000 kroner.


  • Iphone

Iphone 4 koster litt mer enn vår grense, men populariteten til Iphone gjør at den må være med i listen. Iphone 4 er solid, noe mange foreldre vil sette pris på. Det er også mye tilbehør til telefonen i form av deksler, høyttalere og lignende. Pris fra 2890 kroner.


  • Samsung Galaxy Xcover II

Ikke av de råeste telefonene på markedet, men helt ok. Har én stor fordel og det er skikkelig vann- og støvbeskyttelse. Denne telefonen tåler mest av alle i dette prissegmentet og kan passe enkelte barn veldig godt. Pris fra 1990 kroner.


En telefon for de som vil ha stor skjerm. 4,7 tommer kan være mye for små hender, men telefonen er god til film og spill. Pris fra 2300 kroner.


Fjorårets volummodell fra HTC har kommet godt ned i pris. Bra ytelse, bra skjerm og bra brukervennlighet. Pris fra 2300 kroner.

Han understreker at mange barn bruker nettjenester de egentlig ikke skal bruke.

- De fleste tjenester på nettet har 13 eller 18 års aldersgrense. Men dette blir i stor grad oversett av alle, sier Brandtzæg.

Han mener det er mye man kan gjøre uten å overvåke.

- Man kan jo gå gjennom innstillingene på telefonen uten å spionere på bruken. Det er også fornuftig med mobilpauser hver dag, som man kan prøve å bruke til å prate med barna, sier Brandtzæg.

Også på NTNU spiller forskerne på barnas lag.

- Barn har også et personvern. Det er viktig at de får ha sitt privatliv i fred, sier førsteamanuensis Berit Skog ved NTNUs Institutt for sosiologi og statsvitenskap.

Les også:
Disse databombene kan tidoble telefonregningen

<b>De tøffeste kameraene til ferien</b>

26 kule sommergadgets

<b>- Masingen begynner på Sinsen: Ekspertrådene som sikrer at bilferien ikke blir et mareritt</b>