- Alle ser ut til å lage nettbrett, men uansett hva du leser blir Ipad brukt mer enn noen andre nettbrett til sammen. Ipad er nummer én på kundenes ønskeliste. Derfor er Ipad et utrolig viktig produkt for oss, sier Tim Cook.

Det nye Ipad nettbrettet er en fjerdedel så lett som sine forgjengere og har fått navnet Ipad Air. Nettbrettet vil bli tilgjengelig i sølvfarge, hvitt og grått og har en vekt på 0,45 kg.

- Vi startet arbeidet med denne enheten for flere år siden. Vi har forsøkt å perfeksjonere Ipadteknologien gjennom denne enheten, sier produktsjef Phil Schiller under presentasjonen.

Ipad Mini
Neste ut på listen over Apples julegavetips er Ipad Mini, også dette nettbrettet skal være utstyrt med retinaskjerm.

- Den nye Ipad Mini er fire ganger raskere enn den forrige modellen og åtte ganger så rask på grafiske oppgaver, sier Schiller.

Han understreker at disse oppgraderingene gjør Ipad Mini til en sterkere konkurrent til Ipad Air og Ipad 4.

Nye Ipad Mini vil bli tilgjengelig i slutten av november i svart og hvitt. Nettbrettet vil ha en startpris på 399 dollar, eller rundt 2.300 kroner. Dersom enheten følger samme tidslinje som Iphone, vil Ipad Mini bli tilgjengelig for norske kjøpere rett før jul.

Storebror Ipad Air vil nå markedet 1. november til 499 dollar, eller rundt 3000 kroner.

Apples aksjekurs falt markant under produktlanseringen, der ipaden ble lansert helt til slutt, men stiger igjen etter at presentasjonen er over. Apple ender dagen ned 0.29 prosent.

Raskere med lengre levetid
Under panseret har både Ipad Air og Ipad Mini 2 fått en A7-prosessor med 64 bits arkitektur. Dette betyr at den kan kjøre langt flere samtidige oppgaver enn tidligere prosessorer. 64-bits arkitektur har faktisk bare vært vanlig på pc-markedet i noen få år.

- Alle Apples egne apper er allerede oppgradert til å støtte 64-biter. Overgangen blir enkel for utviklerne også, lover Schiller fra scenen. Han lovet det samme under lanseringen av Iphone 5S for en måned siden.

Gamle apper vil også fungere ettersom 64-bits prosessorer er bakoverkompatible.

Begge nettbrettene vil også ha batterier med levetid på ti timer og 16 GB minne.

Ny Macbook i dag
- I sommer viste vi dere en helt nye serie med Macbook Air, men i dag er vi glade for å vise dere en ny Macbook Pro, sier Schiller.

De nye Macbook Pro-maskinene er begge maskinene skal være utstyrt med Retinaskjermer, som gir et klarere bilde enn det en har kunnet ha på Macbook tidligere. I tillegg er størrelsen på begge datamaskinene redusert, slik at de blir lettere å bære med seg.

I tillegg har er begge maskinene bygget ut med nye core-løsninger som skal gjøre maskinene raskere enn tidligere modeller. Macbookmaskinene vil også lengre levetid enn sine forgjengere.

Macbook 13-tommer vil ha en batteritid på ni timer, mens 15-tommeren vil ha en levetid på åtte timer.

Begge maskinene vil bli tilgjengelig i dag.

Mavericks
Operativsystemet Mavericks ble første gang vist i fjor sommer, men nå er systemet oppdatert.

Maskiner med Mavericks vil få ti prosent lengre batterilevetid og effektivt gi deg seks GB mer minne, selv om du i utgangspunktet kun har 4 GB minne installert.

Denne gangen slo Apple på stortromma når det gjelder operativsystemer og applikasjoner. Mavericks skal være gratis for alle. Det samme gjelder flere av Apples applikasjonsoppdateringer, som blir tilgjengelig for selskapets kunder i dag.

Vi venter fortsatt
I ukene før dagens presentasjon har det vært mange spekulasjoner om hva IT-giganten ville avsløre. Blant produktene som ikke kom i dag er en oppdatert Apple TV og deksel med tastatur, slik Microsofts Surface-nettbrett har.

Likevel er det nå klart at kampen om plassen under juletreet har tilspisset seg med lanseringen av til sammen fem nye nettbrett i løpet av en dag. Mest sannsynlig vil alle være tilgjengelig i Norge i desember.

Les også:
I dag starter tidenes mobil- og nettbrett-krig
Nye Surface-nettbrett til Norge
- Apple har leveringsvansker
Her er de nye Iphonene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.