Denne uken går startskuddet for den kanskje heftigste pc-, mobil- og nettbrett-krigen noensinne.

I dag, tirsdag, lanserer Nokia markedets første phablet, altså en kryssning mellom en smarttelefon og en tablet. Telefonene Lumia 1520 og Lumia 1320 vil ha skjermer som måler 15,2 cm.

Disse er bare to av seks produkter i den falmede finske mobilgigantens comeback-forsøk på markedet.

Trolig blir Nokia alene om å tilby phablet frem til nyttår da det ryktes at Samsung vil lansere en egen phablet under Galaxy-navnet.

Konkurrerer med seg selv
Nokia solgte i september sin mobilvirksomhet til Microsoft for drøyt fem milliarder dollar. Oppkjøpet er et ledd i Microsofts plan om å satse på hardware i tillegg til software.

Les også:

<b>- Microsoft fikk Nokia til røverpris</b>

<b>Nokia vil selge mobilvirksomheten til Microsoft</b>

Dagens Nokia-slipp inkluderer i tillegg til phablet-telefonene nettbrettet, Lumia 2520, som blir det første nettbrettet som noengang lanseres med Lumianavnet. Alle Nokia-produktene lanseres med Windows-operativsystem.

Samtidig som Nokia lanserer sitt nye nettbrett kjører Microsoft ut nye nettbrett (Surface 2 og Surface Pro 2), produkter som når butikkhyllene allerede i dag. Dermed vil Windows-produktene bli hverandres største konkurrenter om kundenes gunst før jul.

Les: Nye Surface-nettbrett til Norge

Flere melder seg på
Heller ikke Apple sitter stille og ser på at nye konkurrenter inntar markedet.

For kun en måned siden lanserte Apple de nye Iphonene 5S og 5C.

I dag venter man at mobilgiganten vil lansere en ny Ipad mini og en forbedret Ipad, Ipad 5. I tillegg kommer det en ny Macbook.

Under IFA-messen lanserte også Samsung en ny modell i Galaxy Note-serien. En telefon som kan minne om en phablet på grunn av sin store skjerm.

Les: I morgen kommer juletipsene fra Apple

Samtidig lanserte også HTC i forrige uke en ny telefon med ekstra stor skjerm, og fingeravtrykksensor i likhet med de nye telefonene fra Apple.

Dermed er det duket for skikkelig kamp om de harde teknopakkene under årets juletrær, og det vil vise seg om Surface-nettbrettenes forsprang på det norske markedet holder helt frem til jul.

DagensIT følger i kveld Apple-lanseringen fra klokken 19.00 tirsdag.

Les også på Dagensit.no:

<b>Kraftplugg med skjønnhetsfeil</b>

<b>Nokia Lumia 1020: Stjernefotograf uten sjel</b>

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.