Saken er oppdatert.

- Vi sier nei til roamingpåslag, ja til nettnøytralitet, ja til investering, ja til nye arbeidsplasser, sier EUs digitalkommissær Neelie Kroes.

Onsdag kveld la hun og Kommisjonen fram sitt lenge planlagte forslag til hvordan den europeiske telekomindustrien skal reguleres. Håpet er å få på plass et ekte fellesmarked for teletjenester i de 28 EU-landene og EØS-landene Norge, Island og Liechtenstein innen 2016.

Kroes' mål er å fase ut de såkalte gjesteavgiftene, roaming, som gjør mobilbruk dyrere i utlandet enn hjemme. Hun vil også ha bort gebyret for å ta imot samtaler i andre europeiske land.

Seier
- Mobiloperatørene har i mange år tjent mye penger på kundene sine når de har vært på utenlandsturer. De høye teleprisene reflekterer ikke de reelle kostnadene ved å krysse grensene med telefonen, sier fagdirektør Finn Myrstad i Forbrukerrådet.

- Hvis forslaget overlever den politiske saksbehandlingen, tvinges mobiloperatørene til å skru ned prisene ytterligere. Dette vil i så fall være en stor forbrukerseier, sier han.

Kommisjonen ønsker med forslaget å få ned kostnadene og bedre forbrukerrettighetene, men også å bedre konkurranseforholdene på markedet.

Nøytralt
Forslaget legger opp til at mobil- eller internettoperatørene ikke kan kontrollere eller styre innhold kundene benytter på internettet, såkalt nettnøytralitet.

EU-kommisjonen prøver videre å harmonisere de nasjonale reglene, gjøre det enklere for selskapene å operere på tvers av de europeiske grensene og anspore investeringer i nettverk og infrastruktur.

Tiltakene er «avgjørende for Europas strategiske interesser og økonomiske fremskritt, mener kommisjonspresident Jose Manuel Barroso.

Motstandere
Teleselskapene har vært skeptiske til telekompakken og sterke motstandere av et bortfall av gjesteavgiftene i Europa. Storaktører som Vodafone, Orange og Telefonica mener det kommer til å koste 7 milliarder euro i tapte inntekter.

Slike inntektstap vil svekke muligheten til å investere i ny teknologi, er argumentet fra bransjen.

Men først skal forslaget gå en lang og kronglete vei gjennom EU-systemet.

Endringer
Både de 28 EU-landene og EU-parlamentet skal godkjenne pakken før den er endelig vedtatt. Både ulike land og ulike pressgrupper kommer til å gjøre sitt for å omforme forslaget på veien.

Først etter vedtaket blir telekompakken også en realitet for norske forbrukere gjennom EØS-avtalen.

- Forbrukerrådet vil delta i diskusjonene rundt lovforslaget. Vi håper også den kommende regjeringen kjenner sin besøkelsestid og ser til at det endelige vedtaket blir så forbrukervennlig som mulig, sier Myrstad.

Les også:
<b>Negative til roamingkutt</b>
EU: Strid om mobilutgifter

Mest lest på DN.no i dag:
Denne mennesketypen er "skreddersydd" for suksess
Hagen er endelig kvitt «sosialistene»
Her kommer det nye grep fra Erna (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.