Langløpseksperten Odd-Bjørn Hjelmeset elsker femmila og har gått Birken mange ganger. Han ser at mange av dem som trener til Birken, trener feil. Verst er menn i 40-årene, mener han.

- 60-90-åringene på Birken har gjerne trent hele livet. Jeg er mer bekymret for 45-åringene som ikke har trent på mange år, sier han. Hjelmesets oppskrift for å bli en god Birken-løper er å trene jevnlig og å huske at trening skal være gøy.

- Trening handler om bevegelse jevnt og trutt - ikke skippertak. Når du trener etter skippertaksmetoden blir trening vondt. Det skal det ikke være. Det skal være morro, skape opplevelser og du skal kose deg hver gang du trener, sier Hjelmeset til DN Aktiv.

Han mener mange som trener til Birken rett og slett trener for hardt.

- Skal man få maksimalt utbytte av treningen må man løpe rolige økter og løpe hardt, men 45-åringer som begynner å trene, løper hardt hele tiden. Selv koseøktene blir harde. Man får dårlige resultater når man ikke differensierer treningen, sier Hjelmeset.

Rolig viktigst
Han mener det er viktig at man skal glede seg til å løpe rolig og glede seg til å ta i ekstra på neste økt.

- Men den viktigste treningen er den rolige.

Hjelmeset arrangerer blant annet tune-up-kurs i forkant av Birkebeinerløpet og har sett mange ambisiøse amatører som rett og slett trener feil.

Gå-trening
Hjelmesets råd til mosjonister er å rett og slett begynne å gå i godt tempo istedet for å jogge. Å gå er ikke noe nederlag. Han sier at selv de beste langrennsløperne rett og slett går istedet for å løpe for å få rolig restitusjonstrening etter en hard økt og at gå-trening er noe flere av Norges beste langrenns-stjerner ofte bruker i sin grunntrening.

- Å gå gjør selv de kjempegode løperne, de har stor differanse mellom rolige og harde økter. Dårlig trente personer derimot trener for hardt når de skal ha rolige økter. Noen er rett og slett for dårlig trente til å kunne jogge langt i "snakketempo". Uten de rolige øktene får man heller ikke resultatene, sier han.

Han anbefaler amatører som trener fire økter i uka og å trene to økter med høy intensitet og to med lav intensitet.

- Og da snakker jeg om økter hvor de tar det helt, helt rolig.

Bør lære av unge
Oddbjørn Hjelmeset arrangerer hvert år sommerskiskole for 150 barn på Beitostølen. Han mener mange voksne har mye å lære av 12 til 16-åringene som trener flere økter med rulleski, intervall og teknikk om dagen, men som også beholder leken i treningen.

- De koser seg med treningen, de har godt humør og gleder seg til å trene - bevege seg i naturen. De har det moro og det er viktig å ha det moro når man trener. Hele tiden!

Han mener mange Birken-løpere også har mye å hente på å lære seg bedre skiteknikk.

-Teknikk er halve morroa når man går Birken. Det er ikke gøy å oppleve at en dame på 60 staker fra deg på Birken. Da handler det om at hun har bedre teknikk enn deg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Råkjør om plasser på nytt satsingslag

Hoppet av treningsjaget

Kom i form med DN Aktiv klubb