Det florerer av løpeteknikkurs. Det blir stadig flere tilbydere, sist ut er Oslo Maraton som denne våren har satt i gang løping for alle. Men de tar ikke betalt for det.

- Å løpe er ikke "rocketscience". Det er ett ben i bakken av gangen, det er å bevege seg fort nok til å få høyere puls. Jeg mener det ikke henger på greip å skulle ta betalt for å ta med folk i skogen for å løpe og lære helt elementære bevegelser, sier Tony Isaksen til DN Aktiv.

Tilbudet er på kveldstid ukedager og på lørdager på utvalgte steder i Oslo. Interessen er økende. Men Isaksen mener han vil aldri vil ta en krone for dette.

- Det er uetisk rett og slett. Kommersielle aktører tar penger for noe alle egentlig kan. Det er bare blitt litt populært å springe så derfor skal man ut og ”lære” folk å gjøre det. Det er mange som ønsker å tjene penger på dette. En løpetur i parken eller skogen skal være gratis, så enkelt er det.

Hva med de som ønsker å bli best mulig til å løpe, er det ikke ok å få treningshjelp?

- Jo, men det er forskjell på spesialtrening for viderekomne med tidligere verdensmestre og ”lær å løpe”-kurs i skogen. Det blir for dumt. Men også hvordan treningssentrene nå i større grad lokker til seg kunder med løpetrening ute.

Isaksen håper at gratistilbudet fra Oslo Maraton blir populært og ambisjonene er å utvide tilbudet til flere norske byer.

Men til syvende og sist så er dere selv en aktør, og vil vel at deltagerne på gratistrening melder seg på og betaler for å løpe Oslo Maraton?

- Ja, det er fint hvis man får lyst til å melde seg på etter hvert. Men det blir ikke det samme. Våre inntekter går til idretten, friidretten og til klubbene. Og vi tar ikke penger for å lære å løpe i skogen, sier han.

Stine Lombnæs i Learn to Run synes ikke det er uetisk å ta betalt for å lære bort løpeteknikk.

- Hvis dette hjelper flere til å bli motivert til å trene, så ser ikke jeg det store problemet. Vi opplever at deltagerne får en god start på treningshverdagen. Selv om det kanskje er små grep som læres bort, så er det ofte det er det som skal til for at folk vil fortsette å løpe, sier hun til DN Aktiv.

Lombnæs er tidligere friidrettsutøver og har vært i norgestoppen på 400-meter. Hun påpeker at instruktørene som er knyttet til selskapet alle er tidligere løpere på høyt nivå, eller tidligere trenere.

- Instruktørene har høy kompetanse og dette smitter over på deltagere. Vi vet at mange trenger hjelp med motivasjonen og at et løpekurs kan gi akkurat det lille som skal til for at man vil fortsette.

Men hva lærer dere bort? Må man rekke bussen så springer man jo. Kroppen kan det vel selv?

- Ja absolutt. Men å melde seg på slike kurs er frivillig. Og vårt budskap er heller ikke at man må ha teknikkurs for å bli glad i løping. Men mange trenger det for å få motivasjon. Det vi ser på kursene våre er at vi velger den mest mulig behagelige løpeteknikken: Å sette bena langt fram og hoften bakpå. Det er det som i starten føles best. Ved å være oppmerksom på dette, og få noen utenifra til å rette deg litt opp, kan være det som skal til, sier Lombnæs.

Les flere saker på DN Aktiv

Dette avgjør løpsfarten din

9 av 10 lander på hælen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.