Norge har flest deltagere av alle. Over 2.800 nordmenn går det populære rennet, men det kunne være enda flere.

- For første gang fikk vi i år en begrensning på hvor mange plasser vi kunne kjøpe, sier Jens Kopland, daglig leder i reiseselskapet PWT Travel og mangeårig arrangør av deltagerpakker til Marcialonga.

Også konkurrenten Maxpulse opplevde at startnumrene satt mindre løst enn tidligere.

– Vi fikk ikke kjøpt like mange startnumre i år som tidligere nei, sier daglig leder Anne Løken.

Bønnfaller om plass
Til tross for at norske fjell og bymarker på denne tiden av året vanligvis kan friste med god plass, store mengder snø og nykjørte løyper, velger nesten 3000 nordmenn hvert år å avslutte januar med å gå i kø på kunstsnø i bunnen av en italiensk dal. Det 70 kilometer lange turrennet, som nå inngår i FIS Marathon cup, har økt i popularitet de siste årene. Ifølge reisearrangørene får de daglig telefoner fra folk som bønnfaller om hjelp.

– Vi får fortsatt forespørsler om vi har noe ledig. Det har vi ikke, sier Anne Løken som fyller opp flere fly med oppimot 400 norske deltagere. PWT sender cirka 700 deltagere avgårde.

I løpet av helgen fylles hotellene og pensjonatene i Val di Fiemme til randen. Å ønske seg enkeltrom kan være ren utopi.

Les mer: - Northug sjanseløs i Marcialonga

7147 deltagere
– Arrangørene har nok vært litt redde for at de ikke skulle få plass til italienerne, sier Jens Kopland i PWT.

De norske deltagerne har for lengst passert italienerne i antall, mens 2840 nordmenn står på startlisten til enten 70 eller 45 kilometer i år, er det registrert 2319 italienere. Tilsammen har 7147 mennesker i år meldt seg på en av de to distansene. Nordmenn velger overveiende den lengste løypa, bare 208 begrenser seg til 45-kilometer-varianten.

Mens turrennfrelste nordmenn er vant til at startnumrene rives vekk i Birken-fart, det vil si på omtrent ett og et halvt minutt, tenker italienerne seg muligens litt lenger om før de melder seg på, tror både Kopland og Løken.

Begge forstår at arrangørene måtte gjøre noen tiltak for å sikre plass til egne deltagere. I Norge ser det nemlig ikke ut til at turrenntrenden er i ferd med å ebbe ut.

– Nei, det er enda mer populært i år enn ifjor. Det er veldig mange som ringer fordi de ikke har fått meldt seg på rennet, sier Kopland.

Avviser begrensninger
Arrangøren på sin side avviser at det er innført noen grenser for hvor mange nordmenn som får delta.

– Det har ikke vært noen begrensninger for nordmenn, men da det i sommer var påmeldt totalt 7000 deltagere bestemte arrangørene seg for å lukke påmeldingene, slik reglementet tilsier, forklarer presskontakt Marco Facchini i en epost.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Slik går du 10 prosent raskere på mila

Slet med mosjonist-tempoet

- Lær å gå som Kowalczyk

- Glem puls og slit deg ut på langtur (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.