Fysioterapeut Hege Godheim driver Løp- og Idrettsklinikken i Asker. 80 prosent av de innmeldte idrettsskader er løpsrelaterte. 65 prosent av disse er skader fra knærne og ned. En av de vanligste årsakene til løpeskader er at man kjøper sko som ikke passer til sitt bruk.

- Løper du med feil sko, så er det store sjanser for at du løper på deg en skade etter hvert, sier Godheim som har spesialisert seg på behandling av pasienter med fotrelaterte lidelser.

For enkle analyser
Hun er kritisk til å kjøpe sko på bakgrunn av en enkel løpestilsanalyse, som svært mange sportsbutikker nå tilbyr.

- I en slik analyse løper man noen minutter for å få kartlagt løpesteget. Over en kort periode på mølla kan steget virke nøytralt, og skoen tilpasses ofte etter det. Dette er selvfølgelig bedre enn ingenting, men både forskning og vår kliniske erf#229 viser at feilstillinger letter kommer frem etter løping en halvtime, eller når man begynner å bli sliten. Det kan være små anatomiske feilstillinger i foten som kan være årsaksgivende til ulike skader og plager oppover i kroppen. Disse feilstillingene er det ikke alltid man får tak i når man bare ser på vinkelen mellom legg og hæl.

Hva er viktig når man skal kjøpe sko?

Styr unna lørdag
- Ikke kjøp på lørdager. Da jobber ofte ekstraansatte og deltidsarbeiderne som kanskje ikke har samme kompetansen som de andre. De får som oftest beskjed om å selge sko fra øverste hylle, sko som antagelig ikke passer din fot.

Godheim anbefaler enten å kjøpe et par man har god erf#229 med fra før. Ikke prøv nytt hvis man vet om en skotype som passer perfekt, eller å være brutalt ærlig med seg selv når man er i butikken.

- Ikke velg sko etter hvordan du ønsker å løpe. Å forandre teknikk er svært vanskelig og tidkrevende.

- Løper du tungt og blir sliten etter 15-20 minutter løping, så si det. Nevn alltid skadehistorikken din til ekspeditøren. Hvilket terreng skal du løpe i? Hva veier du? Hvordan plasserer du foten i bakken etter å ha løpt halve turen? Hvor ofte løper du? Hvor langt løper du? Det er mye å ta hensyn til når man skal velge et nytt par sko.

Hva mener du om barfottrenden?

- Barfotløping kan være et treningsverktøy. Kjør meget korte økter så styrker man muskulaturen i foten og leggen på sikt. Men jeg er redd for at barfotløping kan gi en del skader både i forfoten og achilles. Foreløpig er det ingen forskning som viser forskjell på løpsrelaterte skader på dette feltet.

Gruer seg til å løpe
Godheim er også opptatt av at løping er for alle. Med riktig treningsprogresjon og løpeteknikk kan alle løpe.

- Det er mange unnskyldninger for ikke å løpe, og flere gruer seg for å starte.

Hva skal man gjøre hvis man aldri har løpt, men ønsker prøve seg?

- Fem minutter løping er også trening. Løp i kupert terreng og gå i nedoverbakker. Der er det ofte lett å pådra seg skader. Øk gradvis på lengden. Lek deg litt i terrenget. Det er viktig å styrke hele kroppen, så legg gjerne inn noen styrkeøvelser underveis som utfall og planke.

Les flere treningsskader på DN Aktiv

Slik unngår du løpesmerter

Jakter mosjonister til baneløp

Har over 50 par joggesko (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.