Både de eldre og de yngre økte maksimalt oksygenopptak med 15 prosent på tre måneder, viser en fersk NTNU-studie som nylig ble nylig publisert i Scandinavian Cardiovascular Journal.

Rask effekt
- Dette viser at det aldri er for sent å begynne å trene, og du får rask fremgang om du kjører aerob intervalltrening (AIT) noen uker, sier Harald Edvard Mølmen, som er lege og forsker ved K.G. Jebsen – Senter for hjertetrening ved Det medisinske fakultet, NTNU.

 

Forskerne studerte først hjertefunksjonen til unge inaktive, eldre inaktive og eldre, godt trente mosjonsløpere. I tillegg satte de normalt friske personer mellom 70 og 80 år på et treningsprogram med 4X4-intervaller, der deltagerne skulle trene tre ganger i uken i løpet av tre måneder.

Resultatene var slående: Etter 12 uker med intervalltrening hadde de eldre en tilsvarende treningsrespons og økning i oksygenopptak som er normalt hos yngre. Dette er første gang man ser på effekten av intervalltrening hos friske eldre.

Les også: Vil ha 70-åringer på treningskjøret

Mange usikre
- Fortsatt er det en del motforestillinger mot intervalltrening blant eldre. Mange tør ikke trene med høy intensitet, og tror at det kun egner seg for toppidrettsutøvere og unge, spreke mosjonsløpere. Men det stemmer jo ikke. Intervalltrening er trygt og passer i alle aldre, sier Mølmen.

Hjertet er en muskel som må trenes, og det svekkes med alderen – spesielt hjertets evne til å fylle seg med blod.

- Hjertet til de eldre som ikke hadde trent spesielt på forhånd, ble 10 år yngre etter treningsperioden. Vi tror at intervalltrening er en av de beste måtene som holder hjertet sterkt og friskt, sier han.

I tillegg forbedrer denne treningsformen effektivt andre kardiovaskulære risikofaktorer, som blodtrykk og kolesterol.

Større og sterkere
Undersøkelsene viste at birkendeltagerne, som var over 70 år og hadde trent i veldig mange år, hadde like god arbeidskapasitet som en gjennomsnittlig 25-åring,

- Eldre som har trent gjennom et langt liv har et større og sterkere hjerte enn inaktive. Studien viste også at blodtrykket gikk ned hos dem som trente intervaller, sier Harald Edvard Mølmen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

- 2 minutter hardkjør sikrer helsen din

Hyppige hardøkter "gruser" formen

Norges råeste i 60+