Forskerne bak den nye høyintensive intervallmetoden på 4 X 30 sekunder mener også at den stagger sultfølelsen.

- Det handler om å kjøre 30-sekunders spurter på en trimsykkel eller løping på maksimal innsats, og ta korte pauser mellom hvert drag. Alt er ferdig på fire minutter. Det gir klare helsefordeler å gjøre dette fra to ganger per uke, sier professor Jeff Timmons til avisen Scotland on Sunday.

Brenner energi
Ifølge Timmons fører denne høyintensitive treningen til at glukose (blodsukker) fra blodet går inn i muskelvevet hvor det forbrennes som energi i stedet for å bli lagret som fett.

- I så måte er dette mer effektivt en enn timeslang økt på lav intensitet, sier Jeff Timmons. Treningsmetoden bidrar til å forhindre diabetes og redusere risikoen for hjertesykdom, skriver de skotske forskerne i sin oppsummering.

Forskerrapporten har vakt stor oppsikt, og teamet ved Heriot-Watt University i Edinburgh har fått 45 millioner kroner for å videreutvikle metoden.

- Gambling med helsa
- Når noe er for godt til å være sant, så er det ofte det. De fleste vil nok kunne forstå at det er et begrenset utbytte av fire minutters trening to ganger i uken, sier professor Jan Helgerud ved NTNU.

- At man i tillegg ber utrente om å kjøre til total utmattelse, er ren gambling med helsa, sier Helgerud som har utviklet den mye omtalte intervallmetoden 4X4.

 

Han understreker at han og NTNU-kollega Jan Hoff aldri har vært opptatt av hvor lite man skal trene.

Mer bedre enn mindre
-Vi har vært mer opptatt av å komme opp med hvor mye trening som er nødvendig for å sikre god helse over tid. Ingen studier de siste 10 årene har dokumentert at det er mulig å gjøre stort mindre enn to økter med 4X4 per uke hvis man vil sikre helsen over tid, sier Jan Helgerud.

En framgang i Professor Timmons studie i prestasjonsevne på seks prosent, kan skyldes at forsøkspersonene bare hadde lært seg å sykle, ifølge Helgerud.

- Uansett hva man mener om studien til Timmons, kan være greit å bruke litt energi når man først er ute og trener, sier han.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Norges råeste i 60+

Slik trener Norges sterkeste

Kenyanerne gir blaffen i 4x4 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Raste ned i buksestørrelser



Kom i form med DN Aktivklubb