En sammensetning i røde druer, herunder rødvin, har vist seg å potensielt motvirke utbytte av trening, skriver Health24.com.

En naturlig antioksidant som finnes i røde druer og andre planter - kalt resveratrol - blokkerer mange av de kardiovaskulære fordelene ved trening blant eldre menn, ifølge forskning publisert i The Journal of Physiology.

Resveratrol har fått stor oppmerksomhet som et mulig antialdrings-stoff, og det blir ofte lagt mye vekt på positive helsemessige effekter av blant annet et glass rødvin.

- Man bør være forsiktig
Men nå antyder ny forskning ved Universitetet i København at å spise en diett rik på antioksidanter faktisk kan motvirke mange av de helsemessige fordelene ved trening, inkludert redusert blodtrykk og kolesterol.

- Man bør være forsiktig med å få i seg større doser antioksidanter i forbindelse med trening, uttalte idrettsfysiolog Gøran Paulsen til DN Aktiv for et par år siden, etter å ha holdt et foredrag om de positive og negative effektene av å innta antioksidanter.

Les: Antioksidanter kan gjøre deg svakere

Stressreaksjoner
- Én studie viser at gruppen som fikk store doser C (1000 mg daglig)- og E-vitaminer (400 mg) før trening, ikke hadde samme respons i muskelvevet som gruppen som fikk placebo, forteller Paulsen.

Forkl#229en mener han ligger i at det under trening oppstår ulike former for stressreaksjoner i cellene. Antioksidanter hemmer slike reaksjoner og man kan få mindre effekt av trening.

Funn overrasket
I studien ved Universitetet i København ble 27 friske, fysisk inaktive menn rundt 65 år studert i åtte uker. I løpet av disse ukene utførte alle mennene trening med høy intensitet. Halvparten av gruppen fikk 250 mg av resveratrol daglig, mens den andre gruppen fikk en placebopille.

Resultatet viste at kosttilskuddet svekket de positive effektene av trening, som blant annet blodtrykk og maksimalt oksygenopptak.

- Vi ble overrasket over å finne at tilskudd av resveratrol hos middelaldrende menn hemmer de positive effektene av trening på kardiovaskulære parametere, blant annet fordi våre resultater strider med funn i dyrestudier, sier leder for prosjektet, Ylva Hellsten, til Health24.com.

Les flere saker på DN Aktiv

Trening holder genene unge

I superform med kroppen som motstand

Slik blir du smidig, sterk og kattemyk (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.