Birken-veteran og tidligere klassevinner Ragnhild Bolstad (47) hadde ifølge arrangøren ingen klær i sekken da hun ble tatt til side for en stikkprøvekontroll etter målgang i Birkebeinerrittet. Kontrollørene ga henne 15 minutter tilleggstid for brudd på det nye reglementet.

Begge parter har brukt advokat i saken, og står steilt mot hverandre.

- Sekken var ikke tom
- Vi holder fast på det vi har sagt. Etter det vi har fått beskjed om, har ikke Ragnhild Bolstad hatt klær i sekken, og det har hun også signert på, sa Tone Lien til DN Aktiv forrige uke.

Nå har Ragnhild Bolstads advokat, Gunnar-Martin Kjenner, skrevet et nytt brev til Birkebeinerrittet. Der tar han på vegne av sin klient et oppgjør med arrangørens påstand om at Bolstad ikke hadde ekstra klær i sekken, som skal veie 3,5 kilo. Kjenner skriver at det ikke er korrekt at sekken var tom:

" Det korrekte er at hun ble spurt om hun hadde langermet vindjakke eller langermet regnjakke i sekken. Dette besvarte hun benektende og viste til at hun hadde på seg vindtett trøye og løse tykke ermer. For øvrig hadde hun på seg sykkeltrøye og sykkelbukse" skriver Kjenner.

Protest avvist
Advokaten ramser så opp hva den meritterte Birken-deltageren faktisk hadde i sekken: ullsupertrøye, tykke hansker og en tynn overtrekksbukse, sykkelslange, sykkelverktøy og gasspatron, to energisjokolader, en Redbull energidrikk og en blyplate på 1,5 kilo.

Bolstad hadde vindtett tøy på seg, og sier at hun ble bryskt avvist av måldommer da hun prøvde å forklare saken. Hun protesterte da hun skjønte at hun ville få 15 minutters tileggstid, men protesten ble avvist.

Nå ber Gunnar-Martin Kjenner arrangøren gjøre om vedtaket ut fra hva som faktisk var i sekken til Bolstad. Han skriver videre at Birkebeinerrittet har vært uklare på å informere om årets regelendringer, og har rotet det til med å skrive både "sekken skal inneholde...." og "sekken bør inneholde..."

Kritisk til praksis
Kjenner stiller også et stort spørsmål ved kravet om at langermet vindtøy eller regntøy skal være i sekken. Poenget må være å ta på seg dette tøyet om man selv finner det nødvendig, skriver han

"Det er vanskelig å forstå reglene slik at en rytter som har langermet vindjakke eller langermet regnjakke på seg i tillegg skal ha det samme eller tilsvarende i sekken. Reglene kan umulig være slik å forstå at en utøver som har langermet vindtett tøy på seg i tilegg skal ha langermet regnjakke eller langermet vindjakke i sekken" argumenterer Kjenner.

Han avslutter brevet med at saken vil bli rettslig prøvet hvis Birkebeinerrittet ikke omgjør vedtaket om 15 minutter tilleggstid.

Ragnhild Bolstad sier til DN Aktiv at hun er forberedt på at saken går helt inn i rettssalen.

Kjemper videre
- Jeg tar ett steg om gangen. Jeg er glad for debatten om reglementet, men føler meg veldig dårlig og urettferdig behandlet, sier 47-åringen.

Til tross for konflikten, har hun meldt seg på Birkebeinerløpet om fem dager. Tilleggstiden på 15 minutter gjør at hun har små sjanser til å vinne Birken-trippelen.

- Jeg ligger over 12 minutter bak Unni Persson Moseby, og må ha en veldig god dag for å slå henne sammenlagt, sier Ragnhild Bolstad.

Daglig leder for Birkebeinerrittet, Tone Lien, har lest brevet fra Kjenner. Nå skal Birken-advokat Johan Fredrik Remmen lage et tilsvar.

Står på sitt
- Endrer det nye brevet fra Kjenner saken?

- Nei, det kan jeg ikke tro. Vi forholder oss til at hun signert på at hun ikke hadde klær i sekken, og dermed har brutt reglementet, sier Lien.

- Ragnhild Bolstad sier at hun signerte på skjemaet og godtok "ingen klær i sekken" ved en feil og at hun var veldig sliten i målområdet. Har det noen betydning?

- En så erfaren deltager som Bolstad burde kjenne regelverket. Det er dette og skjemaet hun faktsk signerte vi som vi forholder oss til, sier Tone Lien.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Tatt i Birken - slapp straff

Birkenveteran tatt i kontroll - truer med rettsak

Slo til funksjonær etter Birken-målgang (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kom i form med DN Aktivklubb