BALI: Fantastiske surfebølger, strålende sol, endeløse sandstrender og penger som varer en evighet.

For mange er Bali den perfekte ferieidyll. Men i begynnelsen av september reiser en ny gjeng norske trenerspirer til paradisøya Bali i Indonesia for å utdanne seg til personlige trenere (PT) på den norske skolen Active Education.

Nesten 200 har tatt PT-utdanning her siden studiet ble startet opp for to år siden, og det eksotiske studiet blir bare mer og mer populært.

- Vi utdanner PT-er også i Norge, men ønsket å gi studentene en reiseopplevelse i tillegg til utdanningen. Dét har tydeligvis tent målgruppen, sier Active Education-sjef Ola Furseth til DN.no.

Trener på stranden
Mens PT-utdanningen deres her hjemme foregår på intensive helgesamlinger, er PT-utdanningen på Bali ren skole/trening mandag til fredag over 14 uker i høst- eller vårhalvåret. Studieplanen er imidlertid helt identisk, forklarer Furseth.

- Men Bali har jo helt fantastiske omgivelser som vi kan dra stor nytte av. Vi trener mye utendørs, både på strand og i vann, forteller han.

Yoga-instruktør Ingela Borggren har vært tilknyttet Active Education siden i våres og har bodd på Bali i flere år. Her raser hun rundt på scooteren sin og gjør morgenyoga på stranden innimellom klassene.

- Jeg har funnet min lille plass på jord, sier svensken, og tar DN.no med på en rundtur på øya.

- Jeg skjønner godt hvorfor nordmenn vil ned hit for å studere. Ikke bare blir man mer motivert, man utvikler seg også på det personlige planet og blir kjent med folk fra hele verden. Og studentene blir jo som en stor familie siden de tilbringer så mye tid sammen, forteller Ingela Borggren.

 

- Knall - hvis du er motivert
Svein Erik Gjøsund (21) ble PT på Bali ifjor høst. Siden endte studier har han jobbet fulltid som PT på Elixia.

- For meg var dette studiet perfekt. Helt knall! Jeg var akkurat ferdig med videregående, var litt skolelei, men veldig glad i å trene. Active Educations studieopplegg på Bali virket optimalt - og det svarte til forventningene på alle måter. Men ikke tro det blir en lang ferie. Det er knallhard jobbing og tøffe studier. Hvis du ikke er 100 prosent motivert for å studere, kan du like gjerne reise på en lengre feriereise. For da blir dette studiet fryktelig dyrt, advarer Gjøsund.

Er du derimot treningsfrelst og fullt motivert for å lese og trene mye - da er studiet ideelt, mener han.

- Det er tøft, men du lærer mye. Det er nok av dårlige PT-er i bransjen, men jeg håper PT-studiet på Bali kan bidra til å få flere gode PT-er. Man får jo en helt annen motivasjon når man utdanner seg i slike omgivelser. Og god motivasjon er litt av nøkkelen til å bli en god trener, sier Gjøsund.

 

Lett å få jobb, men...
Etter å ha jobbet fulltid som PT siden nyttår, tar han nå sikte på å utdanne seg videre i samme spor.

- Jeg satser på en master i ernæring og kan også tenke meg å gå massasjeterapi. Men jeg tar ingen pause fra PT-tilværelsen, jeg trapper bare ned. Å være PT er jo den perfekte deltidsjobb, siden det er så fleksibelt. Jeg kan ha en kunde klokken 07 om morgenen eller klokken 19 om kvelden. Det er ikke akkurat noen ni til fire-jobb, sier han.

PT-bølgen er fortsatt i vekst, og ifølge Ola Furseth har nyutdannede få problemer med å få seg jobb.

- Mange av våre nyutdannede PT-er blir plukket opp av Sats eller Elixia, etterspørselen etter PT-er er enorm. Men det finnes både gode og dårlige PT-er og for å lykkes i bransjen er man nødt til å jobbe beinhardt, sier Furseth.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Les også: Boom i treningsstudier

<b>- Helt magisk med "Runners High"</b>

<b>Bortkastet med situps</b>

<b>Treningen som svir av flest kalorier</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kom i form med DN Aktiv klubb