Søndag skrev DN at forskere ved University of Cambridge Metabolic Research Laboratories har identifisert et protein som kan gi en løsning på fedmeproblemet. Proteinet BMP8B regulerer aktiviteten til de brune fettcellene i både hjernen og kroppen. Ved å manipulere denne prosessen kan man på sikt kunne gi god hjelp til personer som lider av fedme.

- En hovedutfordring ved dagens slankedietter er at folk går ned i vekt tidlig i diettperioden for deretter å flate ute selv om de følger den samme dietten, sa Professor Toni Vidal-Puig, som har ledet studien ved The Institute of Metabolic Science.

- Dette er fordi kroppen er ekstremt god til å føle en reduksjon i matinntaket og deretter senke forbrenningshastigheten for å kompensere. En strategi som øker aktiviteten i brune fettceller vil potensielt kunne brukes i slankedietter for å forhindre at det typiske spareblusset inntreffer i en persons forbrenning.

- Interessant!
I Norge tas denne forskningen meget positivt i mot. Jøran Hjelmesæth er leder Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold. Han mener funnene er interessante.

- Men det er en lang vei fra slike funn hos mus til vi eventuelt kan si noe om det kan være aktuelt for mennesker (minst 5-10 års forskning), sier han til DN.

Hjelmesæth har fulgt forskning om brunt fettvev i lengre tid. Brunt fettvev brenner fett og gir varme, og kulde øker forbrenningen i brunt fett, sier han. Hjelmesæth, som også er spaltist i VGs vektklubb, trekker frem to interessante studier om dette.

Forbrenner mer i kulde
Kanadiske forskere viste nylig at friske voksne unge menn som ble utsatt for kuldeeksponering nesten doblet hvileforbrenningen sin. Økt varmeproduksjon i brunt fett forklarte omtrent halvparten av denne økningen.

Det brune fettet brukte omtrent 250 kilokalorier for å produsere varme i løpet av de 3 timene forsøket varte.

- Selv om forbrenningen øker når man fryser er det ikke en særlig behagelig eller praktisk slankemetode.

Omdanner fett
Også fysisk aktivitet øker forbrenningen i brunt fett. Det viser en nylig publisert amerikansk studie der forskere fra Harvard oppdaget hormonet irisin som lages av muskelcellene under fysisk aktivitet, og skilles deretter ut i blodet som bringer det videre til lagringsfettet (hvitt fett) i buken eller under huden. Irisin bidrar så til at noe av lagringsfettet omdannes til varmeproduserende brunt fett.

Dette brune fettvevet nedbryter sitt eget fett og noe sukker til varme, som kroppen enkelt kan kvitte seg med. Energiforbruket kan på denne måten øke med inntil 500 kilokalorier per døgn uten at man må være mer fysisk aktiv eller spise annerledes, forklarer Hjelmesæth.

At fysisk aktivitet øker energiforbruket er vel kjent.

Det nye budskapet mener Hjelmesæth riktignok er at fysisk aktivitet kan øke energiforbruket ved å øke utskillelsen av irisin.

- Denne nye kunnskapen bør inspirere oss til økt bruk av fysisk aktivitet for å forebygge og behandle overvekt og fedme, sier Jøran Hjelmesæth.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Kan ha løst fedmegåten

Postnummer avgjørende for helsen din

For lite D-vitaminer kan gjøre deg fet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.