Til helgen arrangeres Birkebeinerrittet og de første prognosene fra Meteorologisk Institutt er ikke oppløftende.

- Det er litt tidlig enda, men vi ser nå at det kommer inn nedbør over området på fredag, og sannsynligvis blir det nedbør også lørdag, sier vakthavende meteorolog, Jan Inge Hansen, til DN Aktiv.

- Ikke like ille
Arrangøren av det populære turrittet er godt vant med fuktig vær. De to siste årene har konkurransen fått betegnelsen "gjørmerittet”. I fjor var det sågar ned mot null grader over fjellet.

- Vi har hele tiden tenkt at det ikke kan bli så ille som i fjor, men det er klart vi må ta høyde for det, sier informasjonsansvarlig for Birkebeinerrittet Ingunn R. Kleven til DN Aktiv.

25 000 påmeldt
Selv om rittet de siste årene har blitt preget av regn og møkk er 7000 påmeldt til FredagsBirken, og hele 18 000 skal etter planen sykle lørdag.

 



- Uansett om det skal regne eller ikke, så er vi bedre forberedt enn noen gang, lover Kleven.

- Vi har brukt 700 000 kroner for å utbedre løypa der det har vært bløtt. Les mer her

Flom i løypa
Forrige uke flommet traseen over flere steder, og arrangøren måtte stenge av for syklister. Nå har gravemaskinene gjort sitt.

- På grunn av store nedbørsmengder forrige uke var deler av veien fra Svartåfloen (etter Skramstadsætra) til Bringbusætra gravd ut. Det ble åpnet igjen før helgen, sier Kleven.

Mildere i år
I fjor dro temperaturen ned mot null grader over fjellet, og mange hadde store problemer i det kalde ufyselige været. Kleven tror deltakerne ikke dropper rittet etter å se nok en fuktig værmelding.

- Nei, jeg tror de fleste har trent såpass godt inn mot dette at de vil fullføre. Dessuten har vi mange førstegangsdeltakere. Problemet i fjor var at det ble kaldt. I år blir det mildere, sier kleven og legger til hun håper det tørker opp i traseen i dagene framover.

- Nå skinner sola på Lillehammer og noen dager med tørt vær så tørker det opp.





Gjørmetips fra arrangøren:

  • Drikk fra flaske. Ta en slurk og spytt ut før drikke inntas. Dette informerte vi mye om i fjor og det var mindre mageproblemer da enn året før.
  • Alle deltakere - uansett klasse - må bære sekk som skal veie minst 3,5 kg. Av sikkerhetsmessige årsaker er det et absolutt krav at sekken skal inneholde: Ekstra klær (tørt tøy, ull, regntøy/vindtøy, votter og lue) mat, verktøy, slange og lappesaker.
  • Ta med egen pumpe.
  • Sekken skal bæres på ryggen under hele rittet. Kontroll av vekt og innhold blir gjennomført. Rytterne er selv ansvarlig for at sekken ikke er for lett ved målgang. Deltakere som har for lett sekk, mangler viktig innhold eller som ikke bærer sekk i det hele tatt, vil få tillegg i tid eller bli diskvalifisert.


Les også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

- Må tåle å gå på trynet

- Ensomme ulver giret på resultat

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Kom i form med DN Aktiv klubb