Hvilken effekt har ulike former for styrketrening på muskelstyrke og endringer i kroppssammensetning hos overvektige kvinner? Gjennom prosjektet «BodyPump og personlig trening – endringer i muskelstyrke og kroppssammensetning» ved Norges idrettshøgskole (NIH) skal doktorgradsstipendiat Anne Mette Rustaden finne svaret på hvordan ulike måter å trene styrke på virker på overvektige kvinner.

Rustadens forskningsobjekter er kvinner i alderen 18 til 65 år, alle med en kroppsmasseindeks (KMI) på over 25. Deltagerne er delt i fire grupper, en gruppe trener med personlig trening, en på egenhånd etter veiledning, og en med instruktør i sal. Den siste gruppen er en inaktiv kontrollgruppe. Ingen av deltagerne drev regelmessig trening på forhånd.

– Dette har aldri vært gjort før, sier Rustaden.

Hun er blant annet spent på å se om det gir noen tilleggseffekt å trene med personlig trener.

Deltagerne vil bli testet før og etter treningsperioden, og parametere som for eksempel kroppssammensetning, maksimal styrke og blodstatus blir sjekket.

Ifølge Rustaden ser de allerede en trend som viser at deltagerne blir betydelig sterkere.

Kjappe styrkeråd:

Rustadens styrkeråd til mosjonistene som holder på med løp, sykling eller langrenn:

Bruk 20-30 prosent av total treningstid på styrketrening.Varier tradisjonell styrketrening med sirkeltrening eller ulike former for utholdende styrke. Belastningen skal være så tung at du ikke greier mer enn ett til to sett med 15-20 repetisjoner.

Råd til kvinner som har mål om å trene to ganger i uken:

Vil du ned i vekt eller øke den generelle formen, bruk gjerne 30-40 prosent av tiden på styrketrening. Du kan gjerne trene for hypertrofi, det vil si muskelvekst. Da velger du 8-12 repetisjoner.

Les flere saker på DN Aktiv

Heller sterk enn tynn

Kvinner bør trene flere serier enn menn (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.