Den tidligere sprinteren fra Jamaica virker nesten fryktinngytende i all sitt muskuløse velde, men kommanderer sine kunder med fløyelsmyk stemme – og får dem til å be om juling i hver muskelfiber. Kari Holst (59) er en av dem.

Holst er ‘senior business analyst’ i IT selskapet CSC, og har trent jevnlig siden tenårene, Det synes godt. 59-åringen fremstår like stram og slank som kvinner et par tiår yngre.

- Jeg elsker å gå på ski og løper mye i skogen. Ellers er det Hamilton jeg kan takke for at jeg er så godt trent. Jeg har trent jevnlig hos ham i mange år, forteller hun.

Individuell tilpasning
Kari Holst har fått et spesialtilpasset treningsprogram. Hun har fått beskjed om at hun som kvinne over en viss alder bør trene mer og mer styrke.

- Menn har en større naturlig muskelmasse enn kvinner, og bør derfor heller øke mengden kondisjonstrening. For kvinner er det motsatt, sier Hamilton, som er opptatt av individuelle forskjeller, helhet og balanse.

 

Han er utdannet lærer i tekniske fag, med en rekke idrettsfaglige kurs tatt ved blant annet Norges Idrettshøyskole, og har over tolv års erf#229 som PT, både gjennom SATS og sitt eget selskap JamFit.

Det er nettopp individuell tilpasning av treningsmetode og mengde som gjør at han kan drive kundene til bedre resultater enn om de hadde trent gruppetrening eller alene.

- Alt sitter i hodet. Jeg må lese kundene mine for hver gang. Treningen tilpasses dagsformen og humøret til kunden, sier han.

Les også: Jakter intenst på drømmekroppen

For å drive kundene til gode resultater må de være motivert, og det blir de ikke om de presses for hardt, mener Hamilton.

- Jeg er mer opptatt av at de spiser riktig, sover nok, stresser ned og trener riktig, for det ligger stor gevinst i de små tingene. Et av mine hovedmål er å gi kundene økt kroppsbevissthet, sier han.

Balanse og teknikk
En slik bevissthet kan være bedre balanse.

- Jeg trener blant annet balansetrening og løpsteknikk som har gitt meg utrolig mye bedre utbytte av ski- og skogsløping på egen hånd, sier Holst.

 

De fleste puster feil og de løper feil, forklarer Hamilton, som tidligere var aktiv sprinter på Jamaica.

- De fleste belaster blant annet ryggen unødig ved at de har for mye trykk på hælen, forklarer han.

Tretthetssyndrom
Kari Holst var i halvannet år plaget av mye sykdom. Et verkende kne, en stiv skulder og tilslutt en infeksjon satte henne ute av spill. Fastlegen gav henne diagnosen postviralt tretthetssyndrom. I fire uker lå den ellers svært aktive kvinnen rett ut. Det passet henne dårlig.

Hun sviktet sine vanlige treningstimer med Hamilton, men innerst inne hørte hun stemmen hans i hodet, der han nærmest befalte henne å komme tilbake på trening.

Utradisjonell muskelstimulering
- Bare det å gå til treningslokalet var slitsomt, men han har en viss makt over meg, ler hun.

Hamilton kurerte tretthetssyndromet, kneet og skulderen. Metoden er relativt utradisjonell i Norge, men vitenskapelig veldokumentert og godkjent av blant annet US Food and Drug Administration (FDA) som egnet til styrketrening for alt fra toppatleter til pasienter med hjertesvikt.

Les også: Slitent, svett og røft

Han benytter muskelstimulerende elektroder (EMS) som festes på hele kroppen. Stimulatoren gjør at tradisjonelle sirkeløvelser (styrkeøvelser) gir samme effekt på tyve minutter som en time med vekter uten stimulatoren.

 

- For Karis del ville det vært veldig galt å begynne med vekter i den tilstanden hun var i. Det ville forverret sykdommen. Hun trengte å øke blodsirkulasjonen og muskelstyrken på en skånsom måte, og det er hele vitsen med apparatet, forteller Dawson Hamilton.

- Jeg har aldri vært så sterk som nå, og heller ikke hatt så god kondisjon, smiler Kari, som er kurert og tilbake i jobben for lenge siden. Takket være mild makt..

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Mageøvelsene som virker aller best

Løper for harde livet

Treningen som svir av flest kalorier (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kom i form med DN Aktivklubb