- Det er fullt mulig å drive med fitness, men likevel leve sunt, sier Louise Schjerpen til DN Aktiv.

Før trodde 32-åringen fitness og kroppsbygging kun dreide seg om store muskler. Men så prøvde hun selv.

- Det er mer variert enn som så.Ta for eksempel grenen Athletic fitness. Her må man vise styrke og utholdenhet i roing og og dips, og i tillegg ha en atletisk kropp med symmetriske linjer. Det krever ekstremt mye, sier Schjerpen, som i helgens NM prøvde seg i en ren bikinikonkurranse – bodyfitness – som ikke passet like godt.

- Det ble rett og slett litt for jålete, sier hun.

 

Brunkrem og riskakesmuler
32-åringen sitter på gulvet backstage i Konserthuset i Oslo og pakker sammen etter NM-dagen i fitness. Rundt henne flyter brunkremen, ganger og vegger er plastbelagt og riskakesmuler har lagt seg på gulvet som årets første snøfall.

Stemningen er spent – bokstavelig talt. Flere går sågar rundt og nipper til vin(!)

- Det er for å roe nervene, og for å fylle på med litt karbohydrater og sukker. Men jeg venter med slikt til i kveld, sier Schjerpen og ler.

På lik linje med birkebeinere trenger hun et mål for treningsarbeidet og satser på fitness. Men hun tar ikke av i tiden før konkurranser.

Se flere bilder:

Fra småtjukke til supertrente
- Det er mange av deltakerne som går rundt og er småtjukke store deler av året, men lever på syke dietter og trener enormt de siste to månedene. Da handler det kun om å se best mulig ut på scenen den ene dagen. Personlig liker jeg å være i form året rundt. God form rent estetisk, men også praktisk og helsemessig, sier Schjerpen.

Nå har treningen blitt en livsstil, men hun vil på ingen måte betegne seg selv som ekstrem.

- Mange vil kanskje kalle fitness og bodybuilding for ekstremsport, men jeg har et sunt forhold til å trene. Men tror ikke det er sunt å gå ned 10-15 kilo bare for å ta seg godt ut på en scene én gang i året.




Streng diett
For å få synlige og definerte muskler følger deltakerne diett med noe mer ensidig kosthold de siste par månedene. Schjerpen spiser til daglig cirka 3000 kcal, men trapper ned til 2000 den siste tiden før det skal konkurreres.

- Jeg spiser 40% protein, 40% karbohydrater og 20% fett. Jeg liker ikke å veie alt jeg spiser. Har veid kyllingfileten én gang, og vet hvor mye 40 gram med ris er på en tallerken. Det handler om å ha kontroll på porsjonsstørrelser for ikke å øke i fettmasse, samt sikre opptak av de forskjellige næringsstoffene så man kan trene hardt og restituere bra.

 

- Endelig noe usunt!
For mange er det å fullføre selve dietten, målet i seg selv. Joachim Barø (22) og Thomas Nilsson (23) deltok i konkurransen Athletic fitness, men ble slått ut etter innledende runde. Guttene tok fort fram den etterlengtede "smashkaken"

- Ååå fantastisk! Følelsen av å spise noe usunt! roper Joachim Barø når han putter den første skjeen med den søte kaken i munnen.

Slitne fraværende øyne får brått mer glød.

- Nå har vi spist kylling, torsk og ris fem ganger om dagen i flere måneder, og nærmest gått rundt i en zombietilværelse.

- Hvorfor gjør dere dette?

- Det krever vanvittig mye å få kroppen til å se slik ut, og det synes vi er spennede. Målet har på mange måter vært å fullføre dietten, sier Barø og Nilsson som etter kakekalaset skulle rett på restaurant og fråtse videre.

 

Korte intensive økter
Louise Schjerpen møter daglig mange som ønsker å få en mer atletisk kropp. Hun mener folk generelt kjører for lange økter. For å få opp forbrenningen, men også bevare muskelmasse, anbefaler hun kort og hardt.

- Jeg kjører en crossfit-inspirert intervall. Det varer cirka 16-20 minutter uten pauser, og er utrolig effektivt.

Se flere bilder:

Mye å lære av fitnessmiljøet
Schjerpens kunder ønsker synlige muskler på kort tid, og gjerne inn mot et julebord eller en ferieuke på stranda. Det eneste som skaper form på kroppen er vekttrening, og der har mange mosjonister mye å lære av fitnessmiljøet mener hun.

- Før var det flere som bare ønsket å gå ned i vekt. Nå er det blitt vel så viktig og få fram musklene samtidig. Miste fett og bygge muskler er litt av trenden, sier 32-åringen.

 

Slik gjør hun det:
- Tren baseøvelser for hver muskelgruppe, øvelser som krever større muskelarbeid, og kjør korte økter med stor motstand og høy intensitet. Når du har stimulert den muskelgruppen du skal, så går du hjem. Så enkelt er det. Hvis man overstimulerer vokser ikke musklene, de brytes heller ned, og i verste fall blir man overtrent, sier Schjerpen og legger til:

- Man trenger ikke trene mer enn 20 minutter. Men det må være tøff trening

Hun sier det er vel så populært for jenter å bygge muskler om dagen.

- Med bygging for jenter mener ikke jeg å bli stor og kulete, men snarere bli mer kvinnelig - med former på de rette stedene.

Se flere bilder:

Kom i form med DN Aktivklubb

<b>Styrke for de tøffeste</b>

<b>Satser på Hollywood-trening</b>

<b>Treningen som svir av flest kalorier</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les flere treningssaker på DN Aktiv