Uønsket vektøkning er frustrerende uansett alder, men nærmer du deg overgangsalderen kan naturens gang gjøre det ekstra vanskelig å beholde idealvekten. Dårligere søvnkvalitet, lavere hormonnivåer og stress er med på å øke vekten hos mange, og spesielt kvinner. Det er vanlig å legge på seg ekstra fett rundt midjen, hvilket forbindes med økt risiko for høyt blodtrykk, brystkreft og diabetes 2.

Dette kan du gjøre noe med.

- Vektøkning i forbindelse med menopausen er ikke uunngåelig. En aktiv livsstil og sunt kosthold kan bidra til økt livskvalitet i denne fasen, sier Vandana Sheth i det amerikanske Academy of Nutrition and Dietetics.

Fysisk aktivitet
Vi mister muskelmasse med alderen. Hvis den tapte muskelmassen ikke erstattes vil vi raskt miste mer muskelmasse enn fett, og det vil igjen senke forbrenningen.

- Vi kan opprettholde svært mye av forbrenningen ved fysisk aktivitet. Vi vet ikke akkurat hvor viktig styrke- eller kondisjonsaktiviteter er, men det synes begge å være viktige. Det praktiske rådet er at man bør drive fysisk aktivitet minst 30 minutter daglig, sier professor i ernæringsfysiologi Christian A. Drevon ved Universitetet i Oslo.

En rekke profilerte personlige trenere DN Aktiv har vært i kontakt med anbefaler at man øker spesielt styrketreningen, ikke minst for å holde kroppen funksjonell. Trening som innebærer løft av tunge vekter, eller tur i terreng med sekk, vil i tillegg styrke skjelettet og kunne forebygge benskjørhet.

Les også: - Utrente menn stiller på alt - trente damer holder seg hjemme

Dette bør du spise
Små endringer i kostholdet kan også forebygge vektøkning som skyldes hormonendringer og andre endringer i overgangsalderen.

- Du må regne med å redusere kaloriinntaket med 200 kcal per dag for å holde idealvekten, sier Seth.

Academy of Nutrition and Dietetics anbefaler et kosthold som er spesielt rikt på grønne bladgrønnsaker, skogsbær, fiberholdig frukt, fet fisk (Omega 3), helkorn, yoghurt og soya. Sistnevnte for høyt innhold av planteøstrogen og andre gunstige mikronæringsstoffer.

- Spis vanlig sunn mat slik det anbefales av Helsedirektoratet, sier Christian A. Drevon, som er skeptisk til å anbefale spesielle råvarer.

Kilde: Eat Right http://www.eatright.org/Public/content.aspx?id=6442469861#.UH0_Mm-ey1w



Menn løper fortere når damene ser på

Les flere saker på DN Aktiv

Få bukt med fedmeproblemet ditt

Hektet på supermat - og mye trening

Kostholdet som får frem magemusklene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.