- Jeg tror jeg får igjen for en slik kropp når jeg blir eldre, sier Kristine Nordstad Moen.

28-åringen er treningsinstruktør, og vier store deler av livet til å få folk, inkludert seg selv, i tipp topp form.

Det er styrketrening kombinert med noen få kondisjonsøkter som gjelder, mener trønderen, som sporadisk deltar i fitnesskonkurranser.

- Jeg har trent styrke store deler av mitt voksne liv, og mener det er veien til den sunneste kroppen. Jeg har det mye bedre med meg selv når jeg får gjennomført styrkeprogrammet mitt.

Hun mener mange hverdagsplager viskes bort hvis man tar styrketrening på alvor.

- Kroppen blir stabil, og man slipper vondt her og der. Man takler små ting som for eksempel å måke snø, bære handleposer og gå i trapper bedre. Dette blir viktigere og viktigere dess eldre man blir, forteller hun.

Flere av hennes kunder sitter stille på kontor hele dagen og sliter med vondt i rygg og nakke. Baserer man all mosjon på utholdenhetstrening, blir et eller annet til slutt skjevt, tror hun

 

- Det er ikke så mye som skal til før nakkeplagene forsvinner. Tenk da hvor behagelig det blir med mye muskler og en godt trent kropp fra bunnen av.

- Hvorfor ønsker du så lav fettprosent?

- Det er kun for å ha et ekstra mål med treningen. Jeg er ikke veldig nøye på hva jeg spiser, men passer på å få i meg nok proteiner og sunt fett.

Stor totalbelastning
Broren hennes Sondre, er en av landets beste langdistanseløpere. Muskelen han belaster mest er hjertet.

- Den generelle formen min er kanskje ikke så veldig god, sier han.

- For meg handler det om å springe mest mulig på høyest mulig tempo, uten at jeg bikker over. Mye mengde på høy intensitet. Jeg tror ikke det er spesielt usunt å trene slik, hjertet er jo en muskel som er i stand til å tåle nesten alt.

Selv om han har færre treningstimer enn for eksempel skiløperne i året, er totalbelastningen stor. Løping hver eneste økt, helst to ganger om dagen. Mye mengde på moderat tempo er oppskriften Nordstad Moen følger sammen med sin trener Frank Evertsen.

- Jeg tror det er viktig å finne ut hva kroppen din fungerer til. Jeg ble i ung alder oppmerksom på at utholdenhetsidretter passet meg best. Jeg er naturlig bygd for å løpe, og liker slik trening. Derfor er det jeg har satset på.

- Gunstig å være lett
Langdistanseløpere er ofte lette. Nordstad Moen er intet unntak.

– Det er gunstig å være så lett som mulig, såfremt du ikke mister kraft i steget. Men jeg går ikke rundt og slanker meg hele året – da hadde jeg aldri orket å løpe. Men jeg prøvde faktisk lavkarbodiett ifjor, og gikk ned litt i vekt, men droppet det etter en stund. En vet aldri hva slags virkninger det får i lengden, og jeg har mer troen på et balansert kosthold.

I dag følger han Olympiatoppens anbefalinger for kosthold, og er tilknyttet Friidrettsforbundets junior elitelandslag.

Søsknene trener begge mye, men har svært sprikende mål. Sondre er ikke i tvil hva han vil gjøre når løpekarrieren er over.

- Skal fortsette å trene, men mer allsidig og mye styrke. Jeg vil vel anbefale mosjonister å ikke være like ensidig som meg. Jeg merker jo at jeg ikke er veldig sterk i kroppen. For meg handler alt om å springe effektivt. Når jeg ikke løper, så holder jeg meg mye i ro. Da trenger jeg ikke se ut som en tømmerhugger heller.

Hva er sunnest? Marathon- eller muskelkropp. Les mer her

Slik trener søsknene:

Kristine
Mandag. Intervalltrening: 45 sekunder arbeid - 15 sekunder hvile i alt fra 25-40 drag. Andre ganger kan jeg starte første draget på åtte minutter, og kutter med ett minutt på hvert drag til jeg kommer ned på ett minutt.
Tirsdag. Styrke: Tung styrke på hele kroppen. Eksempel på økt: Knebøy (fem repetisjoner – tre serier). Militærpress (fem repetisjoner – tre serier). Chins (fem repetisjoner – tre serier). Sidehev (12 repetisjoner – fem serier). Mageøvelser (tre sett).
Onsdag. Instruktør gruppetime. Ikke en del av treningen min, men får i alle fall den anbefalte daglige dosen med aktivitet.
Torsdag. Styrke – se tirsdag.
Fredag. Rolig langkjøring: 50-70 minutter rolig løpetur, med noen stigningsløp underveis.
Lørdag. Styrke: Se tirsdag og torsdag.
Søndag. Treningsfri

Kommentar: Trener tung styrke på hele kroppen tre dager i uken. Hovedøvelsene er knebøy som jeg trener to dager i uken, benkpress eller militærpress som jeg trener annenhver økt, og kroppshevinger eller roing. På disse øvelsene tar jeg få repetisjoner med relativt høy belastning, hvor målet er å løfte tyngre for hver økt. Den dagen jeg ikke trener knebøy trener jeg utfall og markløft med litt flere repetisjoner. I tillegg kjører jeg en øvelse for skuldre eller armer - med flere repetisjoner og sett. Mage trener jeg mot slutten av hver styrkeøkt, og her varierer jeg øvelsene fra gang til gang.Sondre
Mandag. Morgen: 45 minutter rolig. Ettermiddag: 45 minutter moderat
Tirsdag. Morgen: 45 minutter rolig. Ettermiddag: 45 minutter rolig
Onsdag. Morgen: 45 minutter rolig. Ettermiddag: Intervall 45 x 1 minutt – moderat
Torsdag. Morgen: 45 minutter rolig. Ettermiddag: 45 minutter rolig.
Fredag. Morgen: 45 minutter moderat. Ettermiddag: 45 minutter 6 x 1000 meter – hardt
Lørdag. Morgen: 45 minutter rolig. Ettermiddag: 45 minutter moderat
Søndag. Ettermiddag: 75 minutter rolig.

Kommentar: Tempoet på øktene varierer veldig med dagsformen. Men i det store og det hele så prøver jeg å ha høyest mulig gjennomsnitt på mengde og intensitet. Slik trener verdens beste løpere, så det har jeg også tro på. Maks hjertefrekvens 200. Rolig intensitet 140-150 slag i minuttet. Moderat intensitet 160-170, og hard intensitet 170-180.Les flere treningssaker på DN Aktiv

Fryser seg til muskelkropp

Derfor skal du ta hjertebank seriøst

Test din egen smertegrense

Lange hjerteslag - tidligere død (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.