Interheart-studien har samlet data fra hele 29.000 mennesker fra 52 land i Asia, Europa, Midtøsten, Afrika, Australia, Nord-og Sør-Amerika. Funnene er publisert i The European Heart Journal.

Undersøkelsen viser at lett til moderat fysisk aktivitet på jobben, og alle nivå av fysisk aktivitet på fritiden, reduserer risikoen for hjerteinfarkt, uavhengig av andre tradisjonelle risikofaktorer hos menn og kvinner i alle aldre og i de fleste regioner i verden. Sammenhengen mellom trening og hjertesykdom var den samme i både industriland og utviklingsland

Aktivitet beskytter mot sykdom
- Hittil er det få studier som har sett på ulike aspekter av fysisk aktivitet både på jobb og i fritid i forhold til risikoen for hjerteinfarkt, sier Claes Held, som er hovedforfatter av den omfattende undersøkelsen.

- De nye dataene utvider betydningen av fysisk aktivitet, og bekrefter hvordan fysisk aktivitet har en konsekvent og beskyttende effekt, sier Held, som er førsteamanuensis ved Uppsala universitetssykehus i Sverige.

Held og hans kolleger i Canada og USA har blant annet studert arbeid-, fritids- og treningsvaner hos over 10.000 mennesker med hjerteinfarkt, og sammenlignet dette med samme data fra 14 217 friske mennesker.

20 prosent lavere risiko
Forskerne fant at de som var i lett eller moderat fysisk aktivitet i sin jobb hadde fra 11 til 22 prosent lavere risiko for å få hjerteinfarkt sammenlignet med dem som hadde et veldig stillesittende yrke. Tungt fysisk arbeid førte derimot ikke til lavere risiko for hjerteinfarkt.

De som trente på fritiden hadde fra 13 (rolig aktivitet) til 24 prosent (moderat eller høy aktivitet) lavere risiko for å få hjerteinfarkt.

Og enda et interessant funn: De som eide både en bil og en TV, hadde 27 prosent økt risiko for hjerteinfarkt, sammenlignet med dem som eide verken en bil eller en TV på globalt nivå.

Les mer om jobb og fysisk aktivitet: Kommer i form med trappegåing

Les flere treningssaker på DN Aktiv

<b>Raste ned i buksestørrelser </b>

Slik beholder du muskelstyrken

<b>Trening fikser nakken bedre enn piller</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.