Å drikke kaffe før et løp har lenge vært kjent for å øke prestasjonen. Nå viser det seg at det sentralstimulerende middelet også kan ha en positiv effekt på hvor rask du kommer deg i etterkant, skriver Runner's World.

Årsaken er at koffein fører til økt frigjøring av kroppens anti-inflammatoriske stoffer.

Spanske forskere fikk 33 menn til å drikke eplejuice uten sukker én time før et 15 kilometers løp. Drikken til 17 av disse inneholdt 6 milligram koffein per kilo kroppsvekt, noe som er øverst på skalaen i forhold til hva som er anbefalt for å bidra til økt prestasjon.

Det ble tatt blodprøver av utøverne før løpet, rett etter målgang, og to timer etter at løpet var over.

Langvarige høye verdier
Testene viste at nivåene av anti-inflamatoriske stoffer holdt seg høyere i lang tid etter løpet blant deltakerne som hadde drukket koffeinholdig drikke i forkant av løpet.

I teorien, tyder dette på at inntak av koffein før et løp skal bidra til raskere gjenoppbygging i etterkant, fordi kroppens anti-inflammatoriskesystem ikke bare arbeider på et høyere nivå kort tid etter løpet, men forblir aktivt på et høyere nivå i minst to timer etter at løpet er over.

DN Aktiv har tidligere omtalt at koffein har en positiv effekt på fysiske prestasjoner, men timingen er helt avgjørende for å få maksimal effekt.

Les: - Koffein virker best rett før start

Inn og ut av dopinglisten
I 2004 ble koffein tatt av dopinglisten til WADA og er nå på overvåkningslisten. Om koffein igjen bør falle inn under dopinglisten, synes Hans Kristian Stadheim ved Norges Idrettshøgskole det er vanskelig å uttale seg om.

Han er hovedforfatter i en norsk studie som viser hvilken effekt det sentralstimulerende middelet koffein faktisk har på utholdenhetsprestasjonen for eliteutøvere.

Les: Kan være farlig, men er svært effektfullt

- Koffein er utbredt i samfunnet og et totalforbud vil medføre at toppidrettsutøvere ikke kan innta daglig produkter som kaffe, cola, pepsi, mørk sjokolade, te, kakao eller andre energidrikker som er koffeinholdige, uttalte han til DN Aktiv i vår.

- Vi som forskere kan bare gjør god forskning så får de autoriserte personene som jobber med nettopp dette (WADA og Antidoping Norge) vurdere kvaliteten på de publiserte artiklene, og på bakgrunn av disse og andre artikler vurdere om koffein eventuelt faller under kategorien som et dopingmiddel, sa Stadheim da.

Les flere saker på DN Aktiv

<b>- Glem dyre energitilskudd</b>

Slår alarm om energidrikker

<b>Gikk 90 km på én sjokolade</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.