På de siste tre årene har Norges Skiforbund kvittert ut 18 gullmedaljer i de store mesterskapene. Nå ønsker NSF å gi mer tilbake til utøverne.

350.000 i snitt
Kommende sesong får forbundsløperne i snitt 350.000 kroner i grunnlønn fra NSF. For to år siden var gjennomsnittslønnen til en skiløper på landslaget kun 90 000 kroner.

- Dagens skiløpere tjener mer enn noensinne. Ingen skiløpere på landslaget får mindre enn 180 000 kroner i grunnlønn, sier Åge Skinstad til DN Aktiv.

Nye 50 cm2 med reklameplass på draktene til løperne skal deles mellom utøverne og forbundet. Det er inntekter fra denne delingsmodellen som nå gir skiløperne et kraftig lønnshopp.

Øker 100%
Flere løpere fordobler gjennomsnittslønnen fra i fjor. Fra før ligger det stipendpenger på 180 000 kroner til grunn.

Sponsorsjef i NSF, Bernt Halvard Olderskog, sier fire forskjellige kriterier ligger til grunn når inntektene skal fordeles til utøverne:

- Det blir økt beløp for pallplassering i verdenscupen. Økt beløp for seier i verdenscuprenn. Og så gir vi de fem mest profilerte utøverne i media et ekstrabeløp – Petter Northug, Marit Bjørgen, Therese Johaug, Øystein Pettersen og Martin Johnsrud Sundby – i nevnt rekkefølge.

- I tillegg blir det økt beløp for de som er mest ute på sponsoroppdrag for kunder av NSF, sier Olderskog.

- Blir det satt en grense for hvor mange sponsoroppdrag utøverne kan være med på?

- Alle må være med på noe, men det er viktig at det ikke blir for mye slike sponsoroppdrag som kan gå utover restitusjonen til løperne, sier Olderskog.

Slik DN forstår det er løperne pålagt cirka 20 dager med sponsorjobbing i året. Slik var det også i fjor.

Les mer:18 millioner i premiepotten

Legger millioner på bordet for Northug

- Jo større inntekter vi klarer å skaffe til løperne, dess mer tid får de til å trene og konsentrere seg om det de skal gjøre, uten å måtte løpe rundt etter personlige sponsorer, sier Olderskog til DN Aktiv.

Petter Northug hadde i 2009 en netto inntekt på over to millioner kroner og en formue på 5,8 millioner.

Dette var løpernes netto inntekt og formue i 2009 (siste offentlige ligningstall):





Les flere treningssaker på DN Aktiv

<b>Se skikongens superformue </b>

<b><a href="http://www.dn.no/dnaktiv/article1922243.ece">Fikk avtale med Johaug</a></b>

Signerte avtale med Skiforbundet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Nå dine treningsmål - Meld deg inn i DN Aktiv klubb