Hardangervidda viste seg på sitt beste og sitt verste i årets utgave av Expedition Amundsen. Etter fire timer brøt første deltager på vei opp fra Haukeliseter, og fem kilometer fra mål ba en deltager om bistand.

100 km med pulk
Xtremeidfjord arrangerte verdens hardeste skirenn i helga. 100 km på ski med pulk fra Haukeliseter i Telemark, tvers over Hardangervidda til Garen i Eidfjord. Ruta er den samme som Amundsen gikk i 1896 for å forberede erobringen av Sydpolen i 1911.

 

Amundsen kom aldri fram til Garen. Han uttalte senere at turen over Hardangervidda var vel så farefull som Sydpolen-ekspedisjonen.

- Tøffe forhold
30 deltagere fra åtte land startet klokken 0800 torsdag 08.00. 28 timer og 39 minutter senere krysset laget fra Forsvaret, ledet av Robin Dale Oen målstreken.

– Det var tøffe forhold, vi opplevde storm i fjellet natt til fredag, sier Dale Oen. Jeg presset laget hardt over vidda, men jeg håper de klarer å se gleden i underveis nå som målstreken er passert. Det ble en del ”hat” mens vi gikk, forteller han.

Vant på under 22 timer
Den individuelle klassen startet klokken 20.00 samme kveld. Stiv kuling på Haukeliseter og storm i kastene oppe på vidda ga de individuelle deltagerne en røff start. Vinneren Thomas Andersen brukte 21 timer og 50 minutter på de 100 km.

 

- Jeg forbereder meg selv og jobber med utstyret i lang tid før dette løpet, sier Thomas Andersen.

Deltagerne må frakte med seg alt de trenger for å klare seg i vinterfjellet. I pulken de trekker etter seg er det godt og vel 40 kilo med utstyr, blant annet telt og nødproviant.

Les også: - Må drikke hvert 20. minutt

Mye vær
- Dette er ikke et løp for hvem som helst, sier Fredrik Mandt i arrangørklubben.

I tillegg til å være godt forberedt både fysisk og psykisk må man også kjenne fjellet. Været under årets løp var skiftende – fra solskinn og påskeføre til regn og stiv kuling med storm i kastene.

 

Lørdag kveld, da arrangørene ventet på siste deltager, kom det et anrop om bistand. Mannskaper ble straks sendt ut og vedkommende ble fraktet trygt ned fra vidda.

Tufte stiller i 2013
Olaf Tufte har varslet allerede at han stiller til start på Expedition Amundsen 2013.

– I år er det OL, men til neste år skal jeg delta på Expedition Amundsen. I motsetning til polfarere og hobbymosjonister som trekker på bildekk som forberedelse, trekker jeg på tømmerstokker og traktordekk, sier den dobbelte olympiske mester i roing.

Les mer om konkurransen og årets resultater

Les flere treningssaker på DN Aktiv

<b>Jakter veltrent x-formet kropp</b>

<b>- Blir 20 år yngre med styrketrening</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.