”Dette er av stor prinsipiell interesse å få avklart for alle landets småviltjegere og sportsfiskere, uansett om de bor i Arendal, på Alstahaug eller i Alta”

Slik avslutter NJFF en pressemelding de la ut på sine hjemmesider nylig. Det er store diskusjoner om rettighetene til småviltjakt og sportsfiske i Finnmark. Finnmarkseiendommen (FeFo) fattet i 2011 vedtak om å utestenge jegere bosatt utenfor fylket basert på jegertrykk (se faktaboks), til stor forargelse blant ikke-lokale jegere og NJFF.

Frykter innskrenkninger
Finnmarkskommisjonen ser nå på hvem som har ulike rettigheter til grunn og ressurser i nord, men NJFF frykter konklusjonene og mener kommisjonens to første rapporter på tross av et begrenset mandat, legger til grunn at hele Finnmarks befolkning gjennom gammel bruk har ervervet seg særrettigheter til småviltjakt og sportsfiske.

NJFF og Friluftslivets fellesorganisasjon (Frifo) mener folk i Finnmark ikke har sterkere rettigheter enn andre nordmenn til dette, utenom [eventuelt] i sine egne nærområder, og har sammen stevnet Finnmarkseiendommen (FeFo) for utmarksdomstolen i Finnmark.

- Nå går toget i Finnmark. Derfor har vi leid inn juridisk kompetanse for å prøve disse spørsmålene rettslig, sier generalsekretær Espen Søilen i NJFF.


- Vi opplever at sterke krefter ønsker å reservere Finnmark for finnmarkinger. Det er en helt spesiell prosess som foregår der oppe nå som er avgjørende for hvem som skal ha rettigheter til jakt og fiske, sier han.

FeFo s vedtak fra 2011 gir dem adgang til administrativt å fastsette begrensninger som utestenger jegere med bostedsadresse utenfor Finnmark. Dette gjelder når jakttrykk overstiger nivåer som de selv fastsetter fra år til år, avhengig av rypebestanden.

Proteksjonistisk
- En slik proteksjonistisk forvaltningsmodell stenger ute grupper av allmennheten. Vi frykter konsekvensene for småviltjegere og sportsfiskere fra hele landet - både for tilreisende og for dem som bor i Finnmark, sier Søylen.

Fylkespolitiker i Finnmark Willy Pedersen (Ap) sa nylig til NRK nordnytt at stevningen er historieløs, og mener finnmarkinger i sin helhet har særlige rettigheter.

– Det handler om at man har opprettet Finnmarkseiendommen som et særskilt rettssubjekt for finnmarksgrunn. I den loven så tildeler man finnmarkinger bosatt i kommunene særlige rettigheter for bruk av utmark. Det er det loven omhandler, sier han til Nordnytt.

- Tiltaket beskytter ikke rypa
Forsker Jo Inge Breisjøberget mener at i dårlige rypeår, når behovet for beskyttelse av bestanden er størst, står de lokale rypejegerne allerede for 70-90% av jakttrykket, fordi antallet tilreisende varierer med tilgangen på rype.

- Det er først og fremst lokale jegere som får mest fugl i sekken. De har muligheten til å jakte flere dager og tilpasse jakten etter værforhold. I tillegg er de lokalkjent og jakter slik sett mer effektivt, sier han til DN.

Han synes ikke vedtaket til Fefo har rot i biologien.

- Hvis forvaltningen er ment å begrense uttaket av rype så er det totale uttaket som teller. Altså om uttaket står i forhold til antallet ryper i bestanden. Da er det underordnet hvem som skyter dem. Debatten om hvem som skal skyte rypene er i så fall en fordelingssak og dreier seg vel mer om politikk enn biologi.

Ordningen med å begrense jakttrykket per km2 har han selv prøvd ut i forskningssammenheng.

- I Statskog har vi valgt ikke å bruke den til å skille mellom hvem som skal få skyte rypene. Hos oss er tilgangen lik, uansett hvor du bor. Vi møtte også en del motbør, særlig lokalt når vi stanset jakta på grunn av oppnådd jaktrykk i hvert jaktfelt. Der ligger en del av problemet. Jegerne vil jakte hele sesongen, men så fort du må gjøre begrensinger i jakta, så rammer det noen. De som rammes er ikke nødvendigvis like fornøyde.

Les flere saker om jakt og fiske på DN Aktiv:

Slik kobler toppene av

Dette er de mest krevende jaktformene

- Dette skal jeg drive med til jeg må tvangsinnlegges

Se en av verdens beste fluekastere i aksjon

Løvenskiold rundlurt av skogens konge(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.