- Lengre intervaller på lavere intensitet får form og teknikk til å spille på lag, sier den nye landslagstreneren i langrenn Trond Nystad.

Toppform i januar
Sjefen for Petter Northug & Co. mener langrennsfolket må bruke tid på mykt underlag og løpe lengre intervaller før snøen kommer.

– Det er ikke så viktig å gå seg inn på ski i ukevis. Man må bare være effektiv når snøen først kommer. Da bør det handle om teknikkterping, og styreing av intensiteten i retning toppform i januar, sier Nystad

Snøen uteblir, og eliteløperne stresser. Mosjonistene kan imidlertid ta det med ro, mener landslagstreneren.

 

- Bruk fantasien
– Bruk fantasien, i stedet for å bli oppgitt. Lange turer i marka på bena og med staver er veldig god trening nå. Samtidig bør man finne alternative måter å få hjertet til å slå fortere på. I gymmen, klatreveggen eller svømmehallen, for eksempel. Det er meget leit å løpe på seg skader like før snøen legger seg, sier han.

– Målet i overgangsfasen er å holde seg i bevegelse, legger han til.

Den ultimate teknikkøkt
Nystad mener perioden fremover også bør inneholde lengre intervaller enn tidligere på høsten.

– Det viktigste er at man har progresjon på intervallene og at man begynner å trene på en hastighet som er realistisk for de konkurransene man skal gå. Lengre intervaller i intensitetssone 3 (terskelfart, ikke over melkesyregrense) anbefaler jeg mye av i denne perioden, uansett om det er på ski, rulleski eller løp.

Landslagstreneren er spesielt opptatt av teknikkintervaller. Når snøen først kommer, er det slike økter som får deg i langrennsform til vinteren, mener han.

Les også: Punger ut for 1500 meter kunstsnø

- Gå uten staver
– Etter tre–fire turer på ski er det lurt å legge inn teknikkdrag på intensitet 3-fart. Dragene må ikke være lange, det holder med fem–seks minutter i starten. Det viktigste er at man øver og tenker teknikk i realistisk konkurransehastighet. Kjør de første I3-øktene uten staver. Utover dette mener jeg det viktigste er en god progresjon i I3-økter frem mot sesongstart, forklarer Nystad (se treningsplan).

 

Å finne tilbake til den gode skiteknikken er vanskelig for mange, selv for toppløpere. Nystad anbefaler å bruke treningsøktene aktivt, i stedet for gå halve dager i pur lykke over at sesongen er i gang.

- Tenk teknikk hele tiden
– Gå mye uten staver og tenk nøye gjennom hvordan du går. Når man går på ski, bør man tenke teknikk hele tiden. Det er tøft i starten, men et godt tips for å lære seg teknikk igjen, er å overdrive begge veier: gjøre bevegelsene overdrevent bra, for så å gjøre det overdrevent dårlig. Slik får man følelsen av hva som er rett og galt, sier Nystad, som mener det ikke har så stor hensikt å filme hvordan man går teknisk på ski.

– Det er mye bedre å gå teknikkintervaller. Den ultimate teknikkøkten på starten av sesongen er 20 minutter oppvarming, 1×10 minutter uten staver (intensitet I1)1×8 minutter uten staver (intensitet 2)2×6 minutter uten staver (intensitet 3), deretter ti minutter rolig.

For ordens skyld: Marcialonga går 29. januar med nesten 3000 nordmenn til start

Her er Trond Nystads treningssprogram med 4 økter per uke:

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Løp raskere med Gretes spesialprogram

Birkentopp gikk på en smell i New York

Slik beholder du muskelstyrken

Kom i form med DN Aktivklubb