- Normalt varer et par løpesko mellom 750 og 1500 kilometer, avhengig hvem som løper på skoene, sier Tor Fauske, sjef på Löplabbet Norge.

Det er holdbarheten i skoens funksjon og slitestyrken i overdelen som avgjør hvor lenge løpeskoene er dine føtters kjære venn.

- Det er mellomsålen som er skoens hjerte, med støtdemping og støtte. Dempematerialet inne i skoen trenger ofte hvile for å ekspandere til sin opprinnelige form etter en økt, sier Fauske.

Lite luft og spenst
Luftboblene klemmes sammen og det blir lite luft og spenst igjen i sålen.

- Derfor anbefaler vi de som løper mye (fem seks ganger i uken)å ha to par å veksle mellom. Da blir belastningen mindre og levetiden øker på begge par sko.

 

Fauske påpeker også fordelen med at flere par sko gir mer funksjonelle sko og virker skadeforebyggende.

Velg sko etter kroppsvekt
En liten lett person løper lenger på en sko enn en svær og tung løper.

- En tung løper bør velge et robust par, sier Fauske som mener en vanlig mosjonist som løper 2-4 ganger i uken bør kjøpe sko én gang i året.

Teknikken er avgjørende
For å øke holdbarheten har løpeteknikken mye å si. Dess bedre en løper teknisk – med lette kjappe steg – dess lengre holder skoen. Å klaske hælen tungt i bakken tærer veldig på løpeskoens dempemateriale.

- Men dette er en lang jobb for mange. Det tar tid å tilegne seg riktig løpeteknikk. Aktive utøvere løper ofte i lang tid på lette og tynne sko som en med dårlig teknikk ville ødelagt forholdsvis fort, forteller Fauske.

Les også: - Bare tull med rådyre løpesko

Ytre skader
Andre problemer kan være at skoene slites her og der, og revner for tidlig.

- Dette er særlig et problem for de som løper på grus og i terrenget og fort blir bløte og gjørmete på bena. Hvis man lar sko tørke etter en økt i møkkete myrvann – uten å vaske skoene – så stivner materialet og kan revne fort.



 

Unngå vaskemaskin
Sjefen på Löplabbet mener det derfor er viktig å velge sko som er beregnet på det underlaget du skal løpe på, og når man først skal vaske skoene så bør man unngå å kaste dem rett i vaskemaskinen og sette på et normalt program.

- Vask ikke skoene på mer enn 30 grader. Blir det for varmt vil sålen og limet løsne. Ullprogram er greit, sier Fauske som mener det fungerer fint å spyle skoene rene.

Pass også på hvordan skoene tørkes. Kunstig varme gir tidlig død. Romtemperatur og avispapir er rett fremgangsmåte hevder sjefen på Löplabbet.

- Stapp skoene med avispapir og la dem tørke normalt.

Er kuldegrader ødeleggende for løpeskopene?

- Nei, jeg tror ikke ekstreme temperaturer forringer kvaliteten. Men sålen blir hardere når man løper ute i mange minusgrader, sier Tor Fauske.



Les flere treningssaker på DN Aktiv

Salgssmell for løpegigant

7 av 10 løper med smerter

Superspreke Solveig (46) løper fletta av alle (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.



Kom i form med DN Aktivklubb