- Du må ikke ha blodsmak i munnen for å få treningseffekt - det er en stor misforståelse, sier Andersen.

I doktorgraden sin i idrettsvitenskap ved Norges Idrettshøgskole (NIH) laget han et livsstilsprogram for å undersøke om 150 inaktive norsk-pakistanske menn ble fysisk aktive og reduserte risikoen for å utvikle diabetes hvis de fulgte det tilpassede programmet.

Det funket så det suste:

- Hadde jeg hatt en klar løsning på hvordan man går fra utrent til trent, ville jeg fått en pris for det. For det finnes ingen fasit. Men noe riktig må vi ha gjort, for selv om de fleste norsk-pakistanerne vi fulgte var ekstremt inaktive og ikke spesielt motiverte i utgangspunktet, ser vi nå at de aller fleste av dem har endret livsstil og trener fast to ganger i uken, sier Andersen, som er førsteamanuensis ved Atlantis medisinske høgskole.

Det handler om å lage en plan, sette seg et klart mål og starte beskjedent, ifølge Eivind Andersen. Denne helgen tar han opp temaet i et foredrag på NIH Fitness Convention i Oslo.

- Man må finne aktiviteter man trives med - og som man mestrer. Tren gjerne sammen med noen, for da er det lettere å motiveres for å gå på trening. Har man aldri trent i hele sitt liv, kan det være greit å starte med å være aktiv i hverdagen, sier forskeren.

Men skal du komme i god form, må du også trene.

Må ikke trene beinhardt
- En halvtime daglig er en grei regel. Og da snakker jeg ikke om at du må løpe hardt på mølla eller gå på en spinningtime. Gjør noe som du synes er gøy og som gir deg lyst til å fortsette å gå på trening, råder han.

Han mener treningssentrene har en vei å gå for å få flere sofaslitere på medlemslistene sine.

- I dag finnes det altfor få lavterskeltilbud. De aller fleste gruppetimene er beregnet på folk som er passe godt trent i utgangspunktet og reklamekampanjene deres domineres av unge, spreke, slanke mosjonister i tettsittende treningstøy. Er man helt utrent og overvektig, kan dette virke skremmende og ikke akkurat motiverende, forklarer Eivind Andersen.

Han er også skeptisk til noen treningseksperters påstander om at én knallhard økt i uken er nok, og at man må trene beinhardt til man får blodsmak i munnen for å få effekt.

Ber treningssentrene tenke nytt
- Vi lever i et samfunn der blodslit er "in". Men skal man få utrente i gang, nytter det ikke å få dem til beine frem og tilbake i skogen i et voldsomt tempo. I stedet må man starte med å få opp hverdagsaktiviteten, for deretter å øke treningslysten gradvis, sier forskeren.

Han ber treningssentrene tenke nytt for å lokke til seg sofasliterne.

- Potensialet er enormt. 80 prosent av befolkningen her i Norge er aktive mindre enn en halvtime hver dag og veldig mange er ikke i aktivitet i det hele tatt. For det første har treningssentrene et enormt rekrutteringpotensial de i dag ser ut til å glemme, for det andre vil det ha en stor effekt på folkehelsa hvis man klarer å få flere inaktive til å bli aktive, sier Eivind Andersen.

Les også: - Vekttap kan få overvektige til å dø tidligere

Heller sterk enn tynn

Instruktører trener seg i senk

Løp ute og inne i samme økt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.