Ikke alle er blide for at man skal gå med sekk i Birken. Eliteløper Anders Myrland som går for Team United Bakeries skrev nylig et innlegg der han tar et oppgjør med at eliteklassene må bære 3,5 kg på ryggen.

- At vi har sekk kan forsvares. 3,5 kg kan ikke forsvares. At en pjokk ble fraktet over fjellet for 1000 år siden er jo en flott historie. Men det er ingen egen gren innenfor langrenn å gå med vekt, skriver han på teamets hjemmeside. Les hele saken her.

Arrangøren utvider i år kontroll av sekk og teknikk.

- Vi har sekkekontoll etter målgang der kontroll av både vekt og innhold vil bli gjennomført. Sekken skal veie minst 3,5 kg under hele rennet. Av sikkerhetsmessige årsaker er det ett absolutt krav at sekken skal inneholde: vindtøy, tørt undertøy, drikke, mat og skismøring, skriver Birken i en pressemelding.

Deltakere vil bli diskvalifisert eller få tillegg i tid dersom:

- det ikke bæres sekk

- sekken er for lett ved målgang

- sekken har feil innhold

- Upresist
Etter rittet i fjor ble Randi Bolstad tatt for å jukse med sekken (for lite klær) og ble ilagt 15 minutter tillegg i tiden. Bolstad som er en av toppene i K45 både på ski og sykkel følte seg urettferdig behandlet og tok kontakt med advokat Gunnar Martin Kjenner. Hun var lenge forberedt på at saken skulle gå helt inn i rettssalen. Les mer her.

- Når arrangøren kjører på med straff, så må regelverket være mer presist synes jeg, sier Bolstad nå.

Hun mener hva som er feil innhold i sekken må komme tydeligere frem.

- Det er helt greit at det skal kontrolleres mer, men gjør det mer profesjonelt. Hva er vindtette klær for eksempel...?

I tillegg blir det i rennet i år en utvidet teknikkontroll. Deltakere som fristes til å ta skøytetak over fjellet kan bli diskvalifisert. Teknikksjekken gjøres i regi av Norges Skiforbund.

– Det er første gang vi har en slik kontroll i Birkebeinerrennet, og vi som arrangør ser positivt på det. Vi har tidligere hatt noen klager fra deltakere som har sett at andre har skøytet, men vi har ikke gjort noen tiltak på det tidligere, sier daglig leder Rune Bergsodden til birkebeiner.no.

- Det er to turrenn som er plukket ut for å ha utvidet teknikkontroll denne sesongen. Det er Rensfjellrennet og Birkebeinerrennet, sier Bergsodden.

Les mer om oppgjør under og etter Birkebeinerrittet i fjor:

Setter Birken under press

Birkenveteran tatt i kontroll - truer med rettsak

Slo til funksjonær etter Birken-målgang

Birken står på sitt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.