- Folk flest gjør for mange sittende øvelser når de trener, sier Martin Norum fagansvarlig i Akademiet for Personlig Trening (AFPT).

Norum viste i helgen en rekke effektive styrkeøvelser for DN Aktivs lesere, og kun én av øvelsene ble utført i sittende posisjon.

- Vi er ikke skapt for å sitte så mye som vi gjør i dag, og det er mildt sagt behov for å rette opp i denne ubalansen. Altfor mange sitter store deler av dagen. Derfor er det jo nærmest et paradoks at vi til og med skal sitte når vi er på treningssenter.

Det er spesielt øvelser i apparater han fraråder. Frivekter stiller større krav til kroppen som helhet, og gir en helt annen totaltrim enn fastlåste bevegelser fra sittende posisjon.

 

- Selvfølgelig er all trening bra for folk, og man får god effekt av enkelte sittende øvelser. Det er mer for å gjøre folk bevisst på hvor mye man faktisk sitter, og at små grep kan snu uvanen.

- En endring kan gjøres ved å bruke frivekter når du trener styrketrening, og å stå mest mulig når du sykler/er på spinning, og gjøre enda mer av annen aktivitet der du ikke sitter.

Reis deg opp:

1. Sittende roing i apparat -> Stående roing med vektstang

2. Sittende benkpress i apparat -> Pushups

3. Benpress -> Knebøy

4. Sittende skulderpress i apparat -> Stående skulderpress med stang (militærpress)

5. Sittende magecrunch -> Planken, rolloutvarianter.





Les flere treningssaker på DN Aktiv

Så lenge bør du hvile mellom styrkeøvelsene

Slik holder du deg sprek hele livet

Slik sikrer du god helse i alderdommen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.