- Det er viktig å definere hva som er hard trening, sier løpetalentet Sindre Buraas (22)

Han er enig Nikes løpeekspert Håvard Nordgård at halvharde økter ikke har noe for seg. Nordgård sa til DN i går at det må være tydelig skille mellom rolige langturer og intensive intervaller.

Les: - Halvhard trening gir liten fremgang

Hva er hardt?
- Men hva er hard trening for den enkelte. Det må man først finne ut av, før man intensitetsstyrer treningen sin, sier Buraas som mener en 20 kilometer langkjøring kan være like hardt som en intervalløkt.

- Men man må være ordentlig sliten etter økten for å kalle det en hardøkt, legger han til.

Langdistansehåpet skiller treningen sin slik: Enten løper han på terskelfart, eller så løper han rolig – i nærmest restitusjonstempo. Terskelfarten hans ligger på rundt tre minutter på kilometeren.

- Dette er det tempoet jeg maksimalt greier å holde uten at syrenivået i blodet blir for høyt. Å ha høyest mulig fart på anaerob terskel er det utholdenhetsutøvere - og løpere spesielt - trener for. Det er den viktigste egenskapen vår, sier Buraas.Andre meritter:

1.Gull 5000m EM U23 Ostrava, Tsjekkia 2011
2.28:41 10km gateløp Schoorl, Nederland 2011
3. 26.plass VM terrengløg senior, Punta Umbria, Spania 2011

Hard trening for Buraas er dermed å løpe i en fart på rundt 2,55-3,05 minutter på kilometeren. Slik fart klarer han å holde i nesten en time.

- En fart på rundt fire minutter på kilometeren er derfor bortkastet for meg. Enten løper jeg på rundt tre, eller så løper jeg på fem minutter eller over.

Kenyansk trening
Buraas har de siste årene tilegnet seg treningsfilosofien til kenyanske langdistanseløpere. Mye progressive langturer med fart rundt terskelnivået.

Les også: Kenyanerne gir blaffen i 4x4

- En annen god terskeløkt er 12 x 1000 meter. Da vet jeg nøyaktig hva jeg må løpe hvert drag på for å ligge på terskelfart. Mye slik trening kan heve terskelfarten.

- Kjører du ikke rene økter for å få høyere oksygenopptak?

- O2-opptaket er egentlig uinteressant. Det er utnyttelsesgraden som er viktig. Jeg synes Petter Northug er det beste eksempelet. Han er verdens beste spurter etter å ha gått flere mil nettopp fordi han har høy terskelfart. Petter Northug kommer inn mot mål som den løperen med minst sliten kropp, og går derfor lett i fra konkurrentene.

- Så du anbefaler heller å teste anaerobe terskel enn oksygenopptak?

- Ja faktisk. En slik test kan man ta mange steder. Da har man noe konkret å forholde seg til, og trening på terskelfart er meget effektiv, spesielt for løpere.Å finne terskelen uten å ta en test er vanskelig. Men mulig.

- For godt trente sier man at 60 minutter er det man maksimalt klarer å løpe i terskelfart. Hvis man løp en time på flatt terreng akkurat så fort at du klarer å skille ut syra. Må du gi opp etter 30 minutter går det for fort. Har du mer å gi etter 60 minutter har du løpt for sakte. Ta deretter gjennomsnittsfarten din og regn ut tempoet ditt på kilometeren.

Buraas presiserer at denne metoden på langt nær gir like presist svar som en test, og at det er vanskelig å treffe med farten.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Sjekk den lave hvilepulsen!

Slik løper du sesongen i gang (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.