Visste du at løping i kulde er veldig effektivt rent forbrenningsmessig? Det er fordi kroppen bruker mye krefter på å opprettholde kroppsvarmen. Men det betyr at du også kan gå fortere tom for drivstoff og risikerer å møte veggen hvis av gårde. Du ikke har nok energi i lagrene. Derfor tar jeg alltid en brødskive, eller en banan før jeg løper.

Ingenting er bedre enn å løpe ute en vinterkveld med frisk og kald luft. Det er viktig med riktig tøy som holder varmen, samtidig som de er lette og behagelige å ha på. Jeg bruker superundertøy innerst på kroppen, det holder på varmen, og leder svette og fuktighet bort fra kroppen. Ytterst er det vindtett som gjelder. Jeg er alltid kald på hendene og føttene. Derfor bruker jeg ullhansker og ullvotter. På beina bruker jeg tynne ullsokker. Noen ganger bruker jeg våtsokk, som gjør at jeg holder på varmen og stenger fuktigheten ute. I tillegg til lue, har jeg alltid en fleese- buff som jeg kan trekke oppover ansiktet.

Jo kaldere det er blir luftveiene ofte irriterte når jeg puster inn kald luft. Er det minus ti grader bruker jeg et pustemunnstykke for aktivitet i kald og tørr luft. Dette medfører at fukt og varme i utåndingsluften gjenvinnes til innåndingsluften som blir mindre irriterende for luftveisslimhinnene. Samtidig kan man trene og øke belastningen i kald luft. Store mengder kald luft i lungene over tid, kan være i tøffeste laget for mange av oss. Det å trene i sterk kulde, kan i noen tilfeller gi motsatt treningseffekt. Er du f.eks litt forkjølet og trener i kulde, er det enda større sjanse for at du blir syk og at forkjøelsen sitter i kroppen lenge. Treningen vil da bryte ned mer enn den bygger opp. Trener du intensivt og lenge i kald luft, er det også stor sjanse for å utvikle anstrengelsesastma. Når du puster inn den kalde luften som er tørr, får du varme- og væsketap i slimhinnene i luftveiene. Slimhinnene tørker ut og irriterer luftveiene. Dette gjelder spesielt ”supermosjonistene” som trener med høy intensitet og puster mye.

Jeg har investert i gode sko med pigger, siden det er noe helt annet å bevege seg på glatt underlag. Det finnes mange ulike typer joggesko med pigg. Det som er viktig er at det er lurt å prøve skoen med en ullsokk eller våtsokk nå om vinteren. Det er ekstremt viktig å holde seg varm på føttene.

Løping med hodelykt gir en helt annen dimisjon i mørketiden. Det blir en helt annen opplevelse, og alt ser annerledes ut. Jeg opplever ofte den faste løpeturen plutselig blir en helt ny, når jeg løper med hodelykt. Jeg blir skjerpet, samtidig virker det positivt på motivasjonen i mørketiden.

Les flere saker på DN Aktiv

Treningens ukjente og livsviktige fordel

Løp ute og inne i samme økt

Den sikre veien til god kondis

Kunsten å løpe med «negativ splitt» (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.