22 dager og 600 kilometer med bitende kulde og hvitt, hvitt, hvitt så langt øyet kunne se.

Margrethe Seeger Halvorsens skitur over Grønland i regi av aktivitetsferieoperatøren Hvitserk ble en opplevelse for livet.

Den store drømmen
- Jeg hadde drømt om å gå på ski over Grønland helt siden jeg var 12-13 år gammel. Storebroren min var opptatt av polheltene den gang, og det inspirerte meg voldsomt. I 2010 bestemte jeg meg for å booke turen. Siden en venninne av meg også ønsket å bli med, var det ikke lenger noe å lure på. Trekvart år før turen begynte jeg med målrettet trening, forteller Margrethe, som til daglig jobber som psykolog.



 

Å gå på ski 10 timer hver dag i 22 dager og trekke to pulker på til sammen 60 kilo etter seg, krever god kondisjon og ikke minst god styrke.

Bildekktrening
Margrethe fikk tips om å trekke bildekk tre ganger i uken og trene spesifikk styrke for ryggen utover vanlig trening.

- Jeg var ganske godt trent i utgangspunktet, men er glad jeg fulgte rådene. På slutten trakk jeg bildekk opp mot 15 timer i uken, men det er jo en ganske hyggelig aktivitet. Du møter mange folk mens du trener som lurer på hva i all verden du driver med, ler hun.

 

All treningen i forkant viste seg å være nyttig. Kroppen tålte påkjenningen og hun opplevde aldri å bli veldig sliten underveis.

- Unikt
- Turen var helt fantastisk! Jeg hadde sett for meg at det ville være masse snø og kaldt, og det var det jo. Likevel ble opplevelsen helt annerledes enn jeg så for meg. Det ble litt meditativt, en ro og tilstedeværelse som var unik.

- Vi var syv deltakere og én guide og gikk 10 timer daglig i en fast, jevn rytme. Man skulle tro at man fikk tid til å tenke store tanker og virkelig få livet i perspektiv. I stedet var alt preget av små, nære tanker. Alt var så intenst, jeg levde veldig i nuet, forteller Margrethe, som syntes det var deilig å tømme hodet for stress og bekymringer og bare gå på ski.

De gikk i 50 minutter med 10 minutter pause. Slik gikk timene. Pausene ble brukt til å spise.

- Vi brente ca 7000 kilokalorier hver dag. Dietten var på 5500 - og vi spiste ALT: Nøtter og sjokolade, potetgull og annen fet mat. Jeg hadde spist meg opp noen få kilo i forkant, og de kiloene forsvant kjapt underveis.

 

- Hvorfor tror du ekstremferier som dette er blitt så populært?

Mange motiver
- Det er nok veldig individuelt hvorfor folk vil delta, men det er helt klart en trend i tiden. Noen søker prestasjonen, andre vil utfordre seg selv eller få store naturopplevelser. Her får man begge deler, sier Margrethe Seeger Halvorsen.

Hun betalte totalt 67.000 kroner for turen, som inkludert reisen varte i en måned.

- Det er jo en stor investering, men jeg synes turen var verdt hver krone og kunne gjerne tatt en tur til, jeg!

Økt interesse
Hvitserk er Norges ledende arrangør av aktive opplevelser og krevende ekspedisjoner. Daglig leder Trygve Sunde Kolderup merker at stadig flere vil holde seg i form i ferien, gjerne trene hardt underveis og også trene seg i toppform i forkant.

- Vi hadde et veldig godt år i fjor og økte omsetningen med 50 prosent. Også i år har det begynt sterkt, vi har allerede mange smekkfulle grupper både i år og i 2013. Dette er jo turer man ofte booker i god tid - ofte opp til et år - i forveien, sier han.

Hvitserk tilbyr skiturer over Grønland, 620 kilometers sykkeltur i Himalaya med 5000 meters stigning, topptur til Kilimanjaro, Afrikas høyeste fjell og - litt mer ekstremt - klatretur til toppen av Cho Oyo 8201 meter over havet. Bare for å nevne noen av turene.

 

Les også: Mistet 15 kilo på 44 dager

100.000 kroner
Noen av de mest ekstreme ekspedisjonene koster over 100.000 kroner, men dét hindrer ikke folk i å delta.

- Ekspedisjonsturisme er blitt en trend og stadig flere er villige til å betale litt ekstra for den ultimate opplevelsen. Folk i alle aldre deltar, for vi har mange ulike turer å tilby og man trenger ikke å være en supersterk klatrer. Mye handler om å være dedikert og virkelig ville dette, sier Trygve Sunde Kolderup.

Noen trener frem mot Birken eller et maratonløp, andre trener seg i toppform for å nå feriemålet sitt.

- De mest kjente fjellene er nok mest populære. For oss er det lettere å selge ut Elbrus enn et ukjent fjell i Kaukasus. Mange vil ha kombinasjonen av fantastiske naturopplevelser og komme i god form, og så er det nok noen som vil ha noe å skryte av når de kommer tilbake til jobben også!

Toppturer og ekspedisjoner
Jarle Trå har gjennomført mange og høye ekspedisjoner de siste 15 årene. Han skrev boken ”Livet i fjella og kampen for å overleve Everest” etter at hans siste ekspedisjon til Mount Everest holdt på å gå fryktelig galt.

Trå overlevde i ”dødssonen” i 70 timer på Mount Everest, men fikk frostskader som vil forfølge ham resten av livet.

Siden 2005 har han også arrangert toppturer og ekspedisjonsreiser for andre med opplevelsestrang og eventyrlyst.

- Jeg har sett en voldsom økning i interessen for denne typen turer de siste seks årene, og det siste året har økningen vært på 50 prosent. Jeg tror mange er på jakt etter gode opplevelser og fysiske utfordringer. Vi har hytte, bil og båt og nok materielle goder - nå vil vi oppleve noe, sier Jarle Trå.

Treningsinteresserte
Alle typer mennesker melder seg på turene hans, men de fleste er interessert i å trene, opplyser han.

- Mange spør om treningsprogram i forkant av turen og vil gjerne trene seg i bedre form, og disse turene krever jo litt. Men det er ikke snakk om ekstreme treningsmengder - jeg setter ikke opp intervalløkt på onsdag og langtur på torsdag, for å si det sånn!

I år arrangerer han 30 turer totalt.

- Jeg er med på flere av dem selv. Det blir flere og flere turer og jeg tror interessen for slike ekspedisjonsturer bare vil fortsette å øke, sier Trå.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

<b>Utslitt Ulvang i mål</b>

Løper for harde livet

Test din nye makspuls på 1-2-3

Kom i form med DN Aktivklubb (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.