Kosttilskudd og vitaminpiller har på langt nær den effekten man først trodde. Du kan derfor ikke ‘gjøre unna’ dagens vitaminbehov med en pille. Da er det lang bedre å få i seg en solid frokost. Har du ikke tid til det, er løsningen å hive en masse godsaker i en hurtigmikser og lage seg sin egen treningsdrikk, stappfull av god næring.

Juice- og smoothiebarer blir stadig mer populære. Ikke rart, da de tilbyr ‘fast food’ og drikke som et sunt alternativ til hurtigmaten på bensinstasjoner eller kaffebarer.

Best og billigst
I dagligvarehandelen kan du nå finne spesielle sportsdrikker som inneholder en miks av melkeprodukter, frukt og bær, fiber og naturlig søtning. Men andre ord, et fullverdig måltid. Å lage tilsvarende drikkemåltider hjemme på ditt eget kjøkken er både billigere, og bedre. Dessuten er det moro å eksperimentere seg frem til hva som passer din egen smak og helsemessige behov.

 

En hurtigmikser (blender) er en god investering, og gjør det veldig raskt og enkelt å lage en morgendrikk som er et helt måltid i seg selv. Investeringen betaler seg raskt inn.

Juice som terapi
Juiceterapeut Carina Hultin Dahlmann er utdannet PT og ernæringsrådgiver fra Universitetet i Kristiansand. Hun utgir magasin, bok og blogg om det hun kaller ‘juicing’, kunsten å lage sunne drikker av frukt, grønnsaker, fettsyrer og andre gode råvarer gjennom sitt nyetablerte firma Juicydrops.

- Jeg bruker alltid eple, ingefær og sitron før jeg bygger videre og varierer mellom andre grønnsaker som gulrot, brokkoli, spinat, rødbeter, squash, selleri og agurk. Dette juices og så blander jeg inn for eksempel banan, avokado og frosne bær. Jeg tilsetter alltid enten 1 ss extra virgin kokosolje eller kaldpresset linfrøolje. Dette for å mette mer og stabilisere blodsukkeret men også for at fettløselige vitaminer skal lettere opptas av kroppen, sier hun.

 

-Det er mange som sliter med det jeg kaller «tygg og svelg syndromet» om morgenen. Når du kan drikke frokosten din er det mye lettere å få en god start på dagen. En juicesmoothie er noe jeg har utviklet som er en drikke som har en konsistens midt i mellom en juice og en smoothie. Den inneholder alltid ferskpresset juice i motsetning til de aller fleste smoothier. Men, har du ikke juicemaskin kan du selvfølgelig bytte det ut med annen ferdigjuice. Næringsinnholdet vil derimot ikke bli helt det samme, avslutter hun.



Oppskrifter:

Bringebær og basilikumsmoothie
2 epler

2 cm fersk ingefær

1/5 squash

1 gulrot

¼ sitron med skall

1 håndfull frisk basilikumblader

1 håndfull med frosne bringebær

1 ss. med kaldpresset linfrøolje eller kokosolje

Press alle råvarene utenom basilikum og bringebær i juicemaskinen. Hell juicen over i blender sammen med olje, bringebær og basilikum og blend til helt glatt. Nyt!

Denne juicesmoothien er rik på vitamin C, magnesium, antioksidanter som betakaroten og polyfenoler. Basilikum og ingefær virker antibakterielle og oppkvikkede, og fettet sørger for at fettløselige vitaminer opptas, blodsukkeret stabiliseres og gir energi til kroppens celler. Perfekt for deg som trener!

Drikk en brokkoli
Det er ikke alltid like lett å spise nok grønnsaker. Er du ikke glad i å spise brokkoli kan du drikke den! Ferskpresset juice med brokkoli smaker kjempegodt, ifølge Carina Hultin Dahlmann.

2 epler

1/5 sitron med skall

2cm. fersk ingefær

3 buketter med brokkoli

Legg alle råvarene i maskinen og juice dem. Drikkes med en gang.Brokkoli er rik på vitamin C og B, betakaroten, folinsyre, kalsium, jern og svovel.

- Den virker kreftforebyggende og er også viktig for leveren og kan motvirke høyt blodtrykk og forstoppelse, ifølge Hultin.



Andre oppskrifter:

Fransk smoothie – for deg som vil holde vekten

350 gram frosne blåbær

2 ss sitronsaft, ferskpresset

2 ss honning

6,5 dl skummet melk

en klype malt kardemomme

Ta bærene ut av fryseren en halvtime før de skal brukes. Norske blåbær er blant verdens sunneste råvarer, proppfull av sterke antioksidanter. Dryss kardemommen over rett før servering. Det er gunstig for fordøyelsen. Denne smoothien er fattig på kalorier, men stappfull av aldringshemmende sunnhet.

Kilde: ‘Franske kvinner blir ikke fete’ av Mireille Guiliano



Vikingen - for deg som er aktiv

2 dl Biola drikkeyoughurt naturell

1 dl frosne blåbær

1/2 dl havregryn bløtlagt i 1 dl ferskpresset appelsin natten over

1 ts kanel

1 ss honning

1 banan

2 ts linføolje (fåes i helsekostbutikker)

Dette er en kraftig smoothie som er et helt måltid i seg selv. Spesielt egnet til deg som er aktiv og trenger mye protein, sunne karbohydrater og et styrket immunforsvar. Banan er stappfull av mikronæringstoffer, gunstige fibre og mye potassium som er nødvendig for muskeloppbygging. Kanel stabiliserer blodsukkeret og appelsinjuicen vil sammen med linfrøoljen gi kroppen optimalt opptak av omega 3, 6 og C vitamin.

Les også: Hektet på supermat - og mye trening

Balinesisk sol - for deg som vil holde deg frisk
1 ts fersk gurkemeie eller ingefær

2 dl ferskpresset sitronsaft

1 ss honning

Denne drikken er spesielt bra mot ulmende forkjølelse eller andre infeksjoner med sine sterke antibakterielle næringsstoffer. En indisk variant av samme drikk er å legge ingefær i biter, sitronsaften og honningen i ca 2-5 dl vann (avhengig av styrken du ønsker) som kokes opp. La trekke i 20 minutter.

Kilde: Janet O’Neef., Balibosatt kokk og forfatter av ‘Fragrant Rice’.



Virgin Mary – for deg som lever et hektisk liv
1 dl tomatjuice

1 ts sitronsaft

1 klype sellerisalt

4-6 dråper Worchester saus

En dash nykvernet pepper

Tabasco etter ønsket styrke

En bit stangselleri til pynt ved servering

Dette er en kjent og kjær alkoholfri cocktail, som i tillegg er supersunn. Flyvertinner sverger til tomatjuice med tabasco eller pepper, så spør etter det neste gang du befinner deg lettere dehydrert ombord i et fly. Tomatjuice er spesielt kreftforebyggende og styrker huden mot solskader. Chili virker slimløsnende i tillegg til å inneholde sterke bakterihemmende stoffer, som beskytter deg mot infeksjoner og smitte.

Les flere ernæringssaker på DN Aktiv

Gikk 90 km på én sjokolade

Chia-hypen: Disse frøene skal gi deg superenergi

Spis frokost og hold deg slank

Hold deg slank etter overgangsalderen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.