Sommersesongen nærmer seg med stormskritt, noe mange nordmenn fikk en smakebit på i helgen.

Og lettere vær betyr lettere klær.

Er du nervøs for å hente frem strandantrekket, er det likevel ikke for sent å stramme opp kroppen før badetemperaturene kommer seg opp på et ok nivå.

Personlig trener og blogger Helle Bornstein i Smart Trening på Bislett i Oslo har satt sammen fem øvelser som sammen med fem kostholdsendringer skal redusere fettet rundt magen på fem uker.

LOVER EFFEKT: Personlig trener Helle Bornstein i Smart Trening mener du kan bli synlig slankere rundt magen på få uker. FOTO: Mikaela Berg
LOVER EFFEKT: Personlig trener Helle Bornstein i Smart Trening mener du kan bli synlig slankere rundt magen på få uker. FOTO: Mikaela Berg

Fem øvelser

- Målet med øvelsene er å øke kroppens muskelmasse og fettforbrenning, samtidig som du skal forbrenne under økten. Da må pulsen opp, noe som betyr at du skal ha minimalt med pauser, sier Bornstein.

Hun har flere profilerte personer på kundelisten sin, blant annet skuespiller Heidi Gjermundsen Broch, musiker Christian Ingebrigtsen og artist Hanne Sørvaag.

Bornstein jobber etter prinsipper om at treningen skal være enkel og effektiv.

- Derfor skal øvelsene gjøres med egen kroppsvekt. I teorien kan du gjøre dette hvor som helst og når som helst, forklarer hun.

Dette gjør du:

1. Burpees

2. Pull Ups

3. Push Ups

4. Step ups

5. Skulderpress

SE VIDEO (artikkelen fortsetter under videoen):

Fem øvelser som skal knuse magefettet
00:00
Publisert:

Ingen pauser

Øvelsene er lagt opp slik at du ikke trenger å ta pauser fordi øvelsene trener ulike muskelgrupper og du gjør øvelsene i runder. Du skal gå fra én muskelgruppe til en annen, ifølge Bornstein.

Gjør mellom fem og ti repetisjoner. Klarer du mer, bør belastningen i øvelsene økes.

Kjør to til tre runder.

Kostholdsendringer

For å full effekt av treningen, anbefaler Bornstein i tillegg fem kostholdsendringer.

Her er det viktig å holde tungen rett i munnen. Du kan nemlig ikke fråtse i fett og i tillegg spise masse karbohydrater, ifølge treningsgründeren.

Men du kan heller ikke kutte både fett og karbohydrater.

- Du må øke fettinntaket når du kutter karbohydratene. Det er ikke nok for kroppen med proteiner. Den klassiske slankesmellen er at du ikke spiser mer enn en grønn salat med kylling i. Da skjer ingenting, da blir du bare slapp og uvel.

Karbokutt

Ifølge Bornstein har karbohydrater en effekt på blodsukkeret som fører til at insulinproduksjonen i kroppen øker.

- Dette settes igang for blant annet å frakte sukkeret ut av blodet. I tillegg stimulerer insulinet til økt fettlagring og bremser fettforbrenningen, sier hun og utdyper:

- En stor forskjell mellom karbohydrater og fett er at du ikke får blodsukkerstigningen og holder deg mett lengre. Forhåpentligvis får du også en jevnere energi, slik at du ikke trenger å spise mellommåltider.

Er du glad i havregrøt, og synes at det fungerer godt, kan du selvfølgelig fortsette å spise det, mener PT-en. Da vil hun imidlertid ikke love noen effekt rundt magen i løpet av fem ukers-perioden.

- Målet her er at folk skal gå ned rundt magen, og da vil jeg anbefale at du kutter havregrynene helt ettersom det er mye karbohydrater i dem - mer enn i mørk sjokolade. Kutter du karbohydratene til under 100 gram, mener jeg du skal kunne gå ned ti centimeter rundt magen, sier hun.

Overlege Kjetil Retterstøl ved Lipidklinikken på Rikshospitalet i Oslo. FOTO: Privat
Overlege Kjetil Retterstøl ved Lipidklinikken på Rikshospitalet i Oslo. FOTO: Privat

Overlege: Ugunstig med fett

Overlege Kjetil Retterstøl mener imidlertid det er fullt mulig å redusere magefettet også uten å bytte ut karbohydrater med fett.

- Det finnes massevis av studier som har vist bedre effekt av slanking med lavfett enn lavkarbo. Det finnes også studier som har sett lik effekt og studier som viser at høyfett er mest effektivt. Men felles for alle studiene er at ingen av dem handler om hvem som får hjerneslag, sier Retterstøl.

Han er professor ved seksjon for klinisk ernæring på Universitetet i Oslo og overlege ved Lipidklinikken på Rikshospitalet, og forklarer at han forholder seg til nasjonale organer som vurderer studier fra ernæringsfeltet, såkalte «competent bodies».

- Det er eksempelvis ekspertkommiteer som Nasjonalt råd for ernæring i Norge, FDA i USA og EFTA i Europa. Nå arbeides det med nye amerikanske kostanbefalinger i 2015, og disse er helt på linje med dem vi har: at du skal redusere inntaket av mettet fett. Et lavt innak av fett reduserer forekomsten av død og hjerteinfarkt, sier Retterstøl.

Han peker på at det de siste 50 årene er skrevet rundt to millioner artikler om ernæring i forhold til helse, og at det dermed vil være mulig «å påstå nesten hva som helst, og belegge dette i et antall studier».

- Her er det viktig å være klar over den kolossale mengden med data som foreligger. Hvorfor de amerikanske retningslinjene er i tråd med våre anbefalinger, kan man jo lure på dersom hun (Bornstein) har rett i at lavkarbo er det mest foruftige for å få en god helse. Jeg slår et slag for å stole mest på «competent bodies», sier Retterstøl.

Fem av verdens beste kokker viser deg hvordan: Slik steker du perfekt biff

Ny forskning: Sunt å trene i uren byluft

Også kvinner risikerer flimmer dnPlus

Kan tjene et kvarter på mental trening  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.