Norske og britiske myndigheter anbefaler 1,5 til to liter vann per dag. I en kommentarartikkel i British Medical Journal skriver den britiske legen, Margaret McCartney, at dette rådet mangler vitenskapelig støtte og at det rett og slett bare er ”nonsens”.

I sin kommentar siterer McCartney en leder fra tidsskriftet Journal of the American Society of Nephrology fra 2008:

”Det finnes ikke noe tydelig bevis for at økt vanninntak gir fordeler. Selv om vi skulle ønske at vi kunne avlive alle mytene som finnes på nettet om fordelene ved å drikke mer vann, innrømmer vi at det ikke finnes noen klare beviser for at det ikke er fordeler ved økt vanninntak. Faktisk mangler det ganske enkelt bevis på feltet generelt."

Den britiske legen får støtte av Johanne Sundby, professor ved avdeling for samfunnsmedisin ved Universitetet i Oslo, skriver forskning.no .

- Det er overhode ikke dokumentert noen spesifikk helsebringende effekt av å drikke mer vann. Det fører først og fremst til at man må tisse mer, sier Sundby til forskning.no, og legger til at å drikke så mye vann ikke gir bedre hud, det renser ikke kroppen for slaggstoffer bedre, og det gir ikke bedre konsentrasjonsevne.

 

- I vanlige daglige gjøremål mister man det meste av det vannet som tas inn ut gjennom urinen. Det er flere som er skadet av for stort eller raskt væskeinntak, såkalt overhydrering, enn av dehydrering, sier Johanne Sundby til forskning.no

Sundby sier videre at alle kampanjene for å få folk til å tro at de må drikke mye vann utelukkende er fremmet av næringsmiddelindustrien, som tjener grovt på å selge et naturlig stoff som er billig å fremstille.

Les også:

Salgstrikset som gjør oss fetere

Hoderystende til "slankemetode" (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.



Les flere treningssaker på DN Aktiv

Kom i form med DN Aktiv klubb