Fire dager før konkurranser kjører Audun Laugaland (30) tøffe "oppladningsintervaller".

- Det gjelder å vekke kroppen og få opp farten, sier 30-åringen som søndag slo til og ble nummer åtte i Vasaloppet - hans beste resultat noensinne.

Intervallkjør
På treningsdagboken hans på nett finner vi onsdag før Vasaloppet intervalløkten: 5-3-3-2-2-1-1.

- Denne gjennomførte jeg i kupert terreng. De første dragene i tungt terreng, mens de korteste på flatene. I tillegg kjører jeg kortere intervaller dagen før renn for å vekke kroppen, sier rogalendingen.

Mot Birken kjører han samme opplegg og går intervall fire dager før rennet.

- I Birken er det mye tungt terreng, spesielt i starten. Derfor er det lurt å få blåst ut i harde bakker. Det blir litt lengre og tyngre drag enn det jeg kjørte før Vasaloppet, sier han.

900 årlige treningstimer
I Sverige havnet han tre sekunder bak vinner og lagkamerat Jörgen Brink. En sterk prestasjon av skiløperen som trener opp mot 900 timer i året og er blant langløperne som trener mest.

De siste årene har han snappet opp gode tips fra teamsjef Thomas Alsgaard og nå klatrer han på resultatlistene.

- Før var jeg mer opptatt av intensitetstyring, og hadde mer kontroll under øktene. Thomas lytter mer til kroppen og lar den styre. Slik har jeg også begynt å tenke. Har blitt tøffere mot meg selv under langturer hvis kroppen lystrer, men tar det pent hvis jeg er sliten.

I Vasaloppet fikk han betalt for mange og seige treningsmil.

- De første to milene var jeg helt ferdig og var nær ved å bryte. Men så kviknet kroppen mer og mer utover i løpet.

Sånn tror han flere har det.

- Ikke mist troen i starten av konkurransen selv om du føler deg sliten. Har du trent bra og får i deg tilstrekkelig med næring underveis, er muligheten stor for at du kvikner til igjen, sier Audun Laugaland.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Dette avgjør sluttiden din i Birken

- Må drikke hvert 20. minutt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.