Om man trener på tom mage, forbrenner man langt mer fett enn om man trener senere på dagen. Det konkluderer forskere i en ny britisk studie gjennomført ved University of Northumbria, skriver Nhi.no.

Studien ble nylig publisert i tidsskriftet British Journal of Nutrition.

Forskerne undersøkte om tidspunktet for treningen er avgjørende for fettforbrenningen. I undersøkelsen ble 12 aktive menn bedt om å løpe på tredemølle klokken ti om morgenen, enten før eller etter at de har spist frokost.

- Trening øker den totale mengden energi vi forbrenner, og en større andel av denne energien blir hentet fra eksisterende fett hvis vi trener på tom mage, sier forsker Javier Gonzalez i en nyhetsmelding på universitetets hjemmesider.

Les også: - Slutt med diett- og treningsfjaset

- Det er helt håpløst
Om man trener før frokost, øker ikke dette appetitten eller mengden mat man faktisk spiser senere på dagen, viser resultatene. Derfor mener forskerne det kan være optimalt å trene før frokost for å få mest mulig ut av en treningsøkt.

- Det er helt håpløst. Det er knyttet mange myter til dette med trening på tom mage for å øke fettforbrenningen, sier professor Jorunn Sundgot-Borgen ved Norges Idrettshøgskole.

- Jeg tror det er regimer som henger igjen og at det er noe som blant annet stammer fra fitness- og kroppsbyggermiljøet hvor de er veldig opptatt av dette, sier hun.

Sundgot-Borgen mener tanken på at det skal gi økt fettforbrenning ved å gjennomføre en økt med tomhetstrening på morgenen for å øke fettforbrenningen blir helt feil for folk flest.

- Vanlige mosjonister og folk som vil ha utbytte av treningen skal ikke trene på tom mage, sier hun.

- Skal du ha utbytte av en treningsøkt, så må du stille i energibalanse, sier professoren.

Les også: Litt fett kan forlenge levetiden din

Energibalanse
Dersom hensikten med morgenøkten er å få en effekt av treningen bør du ha spist litt slik at du er i energibalanse når du setter i gang med denne økten, ifølge Sundgot-Borgen.

- Jeg råder ingen til å gå ut på en joggetur om morgenen uten å ha tatt til seg litt næring, sier hun.

Skal du ut på en rolig tur på 30-45 minutter takler de aller fleste en banan og litt juice eller en yoghurt.

- Trener du for å heve prestasjonsnivået må du selvfølgelig ha et inntak som står i forhold til det utbytte du forventer av treningsøkten, sier hun.

Ettermiddagen best for de fleste
Noen liker å trene tidlig på morgenen, men Sundgot-Borgen mener at for de fleste er det beste tidspunktet å trene er på ettermiddagen.

- Mellom klokken fire og ni på kvelden er tidspunkter som folk ofte oppgir at de opplever at kroppen lystrer best. Det er lite dokumentasjon på dette her, men det er noen som vil hevde at dette er fordi vi har en biologisk klokke, og at opplevelsen av å være klar for å trene, og at den er sterkest på ettermiddagen og kveldstid, er fordi kroppstemperaturen vår da er litt høyere, sier hun.

Om hensikten er å forbedre seg, enten heve prestasjonsnivå, om det er utholdenhet eller styrke, blir det viktig at man er bevisst på når man opplever selv at kroppen er klar for å prestere, mener Sundgot-Borgen.

Om hensikten er å forbedre seg, enten heve prestasjonsnivå, om det er utholdenhet eller styrke, blir det viktig at man er bevisst på når man opplever selv at kroppen er klar for å prestere, mener Sundgot-Borgen.

- Der vil veldig mange hevde at det fungerer best på ettermiddagen, sier hun.

- Spiller ingen rolle
Professoren mener det i bunn og grunn dreier seg om hensikten med treningen, hva slags dagsplan du har, hvor viktig det er for deg å få gjennomført denne treningen og ikke minst hva du forventer å oppnå med treningsøkten.

- Jeg vil heller si det slik at det spiller ingen rolle når du gjør det bare du gjør det, sier Sundgot-Borgen, som selv er svært glad i å løpe på morgenen.

- Jeg går ut og løper for tidlig på morgenen. For meg er det en herlig start på dagen, og jeg føler at det gir meg et mentalt overskudd. Og da vet jeg at jeg får tid til å trene, sier hun.

Men hun har alltid fått i seg næring før hun legger ut på tur i morgentimene.

Døgnrytmen kan påvirkes
Folks døgnrytme påvirker også treningen. Denne syklusen regulerer kroppstemperatur, blodtrykk, årvåkenhet og metabolisme, og andre fysiologiske funksjoner.

Generelt er disse rytmene i samsvar døgnrytmen, og kan påvirkes og endres av miljøet rundt. Et av elementene som påvirker er blant annet når på døgnet vi trener.

Selv om døgnrytmen er medfødt kan vi tilbakestille den med vår atferd, viser forskning gjennomført ved University of North Texas.

Ved å bruke vekkerklokke, etablere faste måltider og tidspunkt for trening vil dette påvirke den innebygde rytmen.

Forskerne fant ut at personer som konsekvent trener på morgenen «lærer» kroppen til å være mest klar for trening på denne tiden av dagen. Dersom de samme personene forsøkte å trene på kvelden følte de seg ikke så sterke og klare for en treningsøkt.

Les flere saker på DN Aktiv

<b>Fordelene med å være overvektig</b>

<b>- En myte at hyppige måltider er sunnest</b>

<b>Kan ha løst fedmegåten</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.