En økonomisk plan for å totalforandre kongedømmet Saudi-Arabias økonomi ble vedtatt og offentliggjort mandag.

Flere tiltak, som opprettelsen av verdens største statlige investeringsfond, børsnotering av det statlige oljeselskapet Saudi Aramco og reduserte subsidier ble lagt frem i planen, kalt «Saudi Vision 2030».

Les hele saken her: Saudi-Arabia vil gjøre «tidenes største» børsnotering

Det kan føre til massive konflikter innad i landet.

- Jeg tror at disse reformene krever store, strukturelle forandringer av samfunnet. Det blir en konfrontasjon med institusjoner som har motsatt seg grunnleggende reformer de siste 20-30 årene, sier Midtøsten-forsker Cecilie Hellestveit ved International Law and Policy Institute (ILPI) til DN. Hun har fulgt Saudi-Arabia tett i flere år.

Saken fortsetter under bildeserien.

 

Politisk maktkamp

Saudi-Arabias oljeinntekter har i mange år finansiert luksuriøse livsstiler og overdådig pengebruk for de flere tusen medlemmene av kongefamilien i landet. Ifølge reformplanen skal subsidier i Saudi-Arabia reduseres for alle, også inkludert prinser og ministre. Det tror Hellestveit kan skape motstand.

- Prinsen må ta en kamp med de som sitter på privilegiene. Innad i kongefamilien er det allerede dype splittelser mellom de ulike grenene i familien, sier hun.

Reformplanen inneholdt også muligheter for turisme inn i landet, og utvidede visummuligheter for utlendinger. Det har tradisjonelt vært temaer det mektige presteskapet i landet har motsatt seg.

I tillegg har landets beryktede Saudi-Arabias fryktede religionspoliti mister makten i landet, og visekronprinsen har uttalt at han ønsker å fremme kvinners rettigheter, som har ytterligere svekket de konservative religiøse kreftene i landet.

- Det blir også en kamp mot presteskapet, som kontrollerer viktige samfunnsinstitusjoner og tradisjonelt har motsatt seg store endringer i det saudiarabiske samfunnet, sier Hellestveit.

Midtøsten-forsker Cecilie Hellestveit ved International Law and Policy Institute (ILPI)
Midtøsten-forsker Cecilie Hellestveit ved International Law and Policy Institute (ILPI) (Foto: Aftenposten)

Ny hverdag

De konservative religiøse kreftene i landet har stått i veien for omfattende reformforsøk tidligere, på 1990-tallet og under den forrige kongen, Abdullah bin Abdulaziz, i 2008.

Hellestveit trekker frem tre ting som har forandret seg siden den gang:

  • Landets økonomiske utsikter er verre enn de var
  • Fremveksten til IS er et varsel om at forskjellen mellom liv og lære i Saudi-Arabias religion ikke er bærekraftig
  • Erkefienden Irans styrkede posisjon anses som en økt trussel

- Ingen lett situasjon

Forsker Ådne Cappelen i Statistisk sentralbyrå (SSB) utarbeidet økonomiske modeller for Saudi-Arabia siden begynnelsen av 1990-tallet. Oppdraget var for UNDP (United Nations Development Programme), finansiert av saudierne.

Modellene viste blant annet hvordan Saudi-Arabia kan styrke privat sektor på bekostning av oljen og ble brukt i femårsplanene til kongefamilien.

- Saudi-Arabia driver fortsatt og jobber på modellene vi lagde for dem, sier Cappelen til DN.

Ådne Cappelen i SSB.
Ådne Cappelen i SSB. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Fra 2013 til 2014 var Cappelen inne som konsulent for Økonomi- og planleggingsdepartementet i Riyadh.

Cappelen understreker at han ikke vet om noe av hans arbeid er grunnlaget for den siste planen til visekronprinsen.

- Diskusjonen om reformer har pågått i mange år. Under den arabiske våren måtte kongefamilien gi flere subsidier til befolkningen. Nå som det ikke lenger finnes et arabisk alternativ, er det muligens enklere å gjennomføre upopulære reformer, sier Cappelen.

Han tror dagens oljepris er for lav til at saudierne kan utsette reformarbeidet.

- Du må høyere opp for å redusere problemer med lavere inntekter, antakelig over 60 dollar fatet. Men da kommer amerikansk skiferolje inn og blir mer lønnsomt, så dette er ingen lett situasjon, sier Cappelen.

Les mer på DN.no:

Han skal totalforandre Saudi-Arabias økonomi  

Lav oljepris får store følger for oljerike Golfstater

- Kvinner får ikke kjøre bil og utlendinger utfører jobbene dnPlus (DN+)

Dramatikk på overtid i Doha

Saudi-Arabias fryktede religionspoliti mister makten  

Mener Saudi-Arabia bruker oljekrisen til å ramme Iran  

Vil lage gigantfond som blir dobbelt så stort som Oljefondet

Anbefalt fra DNtv:
Tidenes beste BMW
BMW M2 byr på så store mengder kjøreglede at DNs biljournalist blir ekstatisk.
01:55
Publisert:

Elsykkel vs landeveissykkel: Slik gikk det i motbakkerittet
Vi lot to medlemmer av Holmenkollen Cykleklubb konkurrere om hvem som kom først til Tryvann. En på elsykkel og den andre på landeveissykkel. Se hvordan det gikk.
02:02
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»: En finansthriller der 58 milliarder kroner står på spill.

&lt;em&gt;DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg &lt;a href="https://www.dn.no/kundeservice/min-side#nyhetsbrev"&gt;her&lt;/a&gt;.&lt;/em&gt;&lt;/p&gt;&lt;p &gt; &lt;/p&gt;&lt;/field&gt;&lt;field name="paid"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;field name="fbfeed"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Muhammad_bin_Salman" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Saudi-Arabia" relevance="0.6"/&gt;&lt;/content&gt;&lt;/escenic&gt;</p></div>(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.