Klokken 14.30 i ettermiddag kommer de første tallene som viser hvordan aktiviteten i amerikansk økonomi utviklet seg i årets andre kvartal.

Det er ventet at aktiviteten, som måles ved brutto nasjonalproduktet (bnp), økte med 1,5 prosent målt i årlig rate, ifølge estimater innhentet av Bloomberg News. I første kvartal var veksten 1,9 prosent.

Seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets beskriver dagens bnp-statstikk fra USA som ukens viktigste tall. Dersom analytikernes spådom om en vekst på 1,5 prosent skulle vise seg å være riktig, vil det være et ytterligere tegn på at nasjonen sliter med å få skikkelig fart på økonomien igjen, mener DNB-økonomen.

- Dette betyr nok et kvartal med vekst langt under trend, som dermed er for vissent til å få ledigheten videre ned, skriver Magnussen i morgenrapporten fra DNB Markets fredag.

Les også:
Økonomer spår sterk gjeldsvekst i USA
Krisepolitikk

Forbruket bremser
Skyhøy gjeld og stigende arbeidsledighet har satt sitt preg på økonomien siden finanskrisen slo ut for fullt i 2008. Tidligere regnet man tre prosent som trendveksten for BNP i USA, ifølge Magnussen. Etter krisen har trenden falt noe, men 1,5 prosent vil uansett være langt under trend, mener DNB-økonomen.

- Det er særlig veksten i privat forbruk som har bremset i andre kvartal, den viktigste drivkraften i amerikansk økonomi, sier Magnussen til DN.no.

Når veksten i det private forbruket bremser opp blir også BNP-veksten lavere. Rundt to tredjedeler av amerikansk BNP stammer fra forbruket. Grunnen til at forbruket har bremset opp er svak inntektsvekst, som igjen skyldes svak utvikling i sysselsetting og lav lønnsvekst.

- Det er håp
DNB Markets spår selv at veksten var på 1,8 prosent i kvartalet, altså noe høyere enn konsensus. Ved årsslutt forventer Magnussen en vekst på to prosent samlet sett.

- Hittil har det gått omtrent som vi har forventet, men skal vi få en vekst på to prosent, må vi ha litt bedre utvikling i andre halvår, sier seniorøkonomen.

Han ser flere tegn som tross alt tyder på at veksten kan stige igjen. Husholdningene har fått betalt en god del ned på gjelden og rentene er lavere enn noen gang.

- Det er håp: Vi har fått mange indikasjoner på at boligmarkedet begynner å ta seg opp. Det er viktig med tanke på husholdningenes økonomi og kan bidra positivt i tidene fremover, men vi må uansett regne med at denne oppgangsfasen blir svak, sier Magnussen.

- God sjanse for ytterligere lettelser
Senioranalytiker Signe Roed-Frederiksen i Danske Markets tror at en beskjeden økning i sysselsettingen fra dagens nivå vil presse ledigheten marginalt ned til åtte prosent innen utgangen av året og til 7,6 prosent ved utgangen av 2013.

Ifølge Roed-Fredriksen skyldes noe av svakheten vi ser i dagens veksttall skyldes at det var uvanlig høy aktivitet i løpet av de varme vintermånedene. Men den underliggende utviklingen i den økonomiske aktiviteten har også bremset opp, påpeker hun.

- Betydelig medvind fra lavere energipriser og generell bedring i den underliggende aktiviteten bør holde USA unna en resesjon. Den svake jobbveksten bør imidlertid holde den amerikanske sentralbanken på vakt, så vi ser en god sjanse for ytterligere lettelser, skriver Roed-Frederiksen i en oppdatering fra meglerhuset.

Danske Markets venter en BNP-vekst på 2,1 prosent i år of 2,2 prosent til neste år.

Les også:
- Den nåværende krisen er bare oppvarming
- Tomme tønner ramler mest, eller?
IMF: Hellas-samtaler vil vare til september
Spanske og italienske renter faller kraftig
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.